Анализи Новини

Италия прелива от туристи, рекорд в посещенията на чужденци

   
Италия прелива от туристи, рекорд в посещенията на чужденци

Сегашното е рекордно лято за италианския туризъм. Мнозина говорят дори за инвазия на туристите, най-вече богати и от чужбина. До края на август се предвижда на Ботуша да бъдат регистрирани 216 млн. туристически нощувки -това е с 1,6% повече и от миналата година, която се смяташе за най-успешната. Така твърдят данните на "Асотуризмо", Асоциацията на работодателите от туристическия бранш. Още през първите пет месеца на годината беше отбелязан скок от 3,8% в нощувките в хотели и селски къщи, в сравнение със същия период на 2023 г.

Броят нощувки на чуждите туристи през лятото се очаква да достигне 105 млн., което е увеличение с 2,5%, в сравнение с миналата година. Този на италианските туристи пък ще надмине 110,9 млн. Това означава, че 51,8% от туристите в Италия са от страната, а останалите – от чужбина.

Апенините са най-предпочитана дестинация от американци, германци, французи, швейцарци, холандци,поляци, австрийци, белгийци, англичани и бразилци. Има лек спад в туризма от Китай, Япония, Индия и Испания.

Най-голямо растеж от 2% в туризма на Ботуша отбелязват градовете и културните центрове. Само туризмът в градовете на културата означава печалби от 11 млрд.евро годишно. Следва го балнеоложкият туризъм и този по езерата. Увеличение има и в туризма в планинските курорти.

Още през май се видяха резултати, по-добри от очакваните, в курортите по неаполитанското крайбрежие, в Пулия, Сицилия и Лигурия.

Според експерти недобре функциониращите услуги в някои големи градове и огромният наплив посетители в Италия може да откажат част от туристите да се върнат в бъдеще.В Рим например съществуват проблеми с градския транспорт – от метрото до оскъдния брой таксита.

Много хотелиери и наематели на плажове пък се оплакват от липсата на персонал за летния сезон. Трудности има в намирането на сервитьори, готвачи, чистачи и плажен персонал. Много работодатели не могат да намерят персонал, въпреки че към месечната заплата от 1100-1200 евро (чисти) се прибавят и средствата за извънреден труд, бакшиши и осигурено жилище.