Новини Събития

Плаж, унищожен от Везувий преди 2000 г., отвори за посетители

   
Плаж, унищожен от Везувий преди 2000 г., отвори за посетители

Древен плаж, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, отново беше отворен за обществеността след реставрационни дейности.

Смята се, че плажната ивица в археологическия парк Herculaneum е мястото, на което повече от 300 мъже са се опитвали напразно да се спасят от природното бедствие през 79 г. сл. н. е., докато са чакали помощ от адмирала и знаменит римски учен Плиний Стари и неговите хора.

Плажът беше отворен отново за обществеността на 19 юни - след години на археологически разкопки и реставрационни работи, по време на които бяха открити човешки останки и други доказателства за изригването.

Според директора на археологическия парк Herculaneum Франческо Сирано, дейностите на плажа не са само реставрация, но и голяма изследователска работа.

Най-важното откритие в Херкулан е това на „последния беглец“, направено през 2021 г.: скелет на мъж на около 40 години, който вероятно се опитвал да избяга към морето и който носел със себе си чанта, съдържаща най-ценните му притежания.

„Работим по много проекти“, каза италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано. „В закона за бюджета сме рефинансирали разкопките и има строителни обекти, активни както никога досега, които разкриват нови съкровища, подхранващи дейността на учените.“

„Ние вярваме в създаването, свързването и укрепването на тази област, призната от ЮНЕСКО и една от най-важните археологически зони в света. Защото сме убедени, че това ще представлява възможност за социално-икономическо развитие“, добави той.