Новини Събития

Туристи, практикуващи паркур, повредиха историческа сграда в Италия

   
Туристи, практикуващи паркур, повредиха историческа сграда в Италия

Скачането от сграда на сграда в древен град може да изглежда като мечта за практикуващите паркур – спорт, който включва преодоляване на препятствия. То обаче може да причини щети на историческите сгради. Лондонската група за паркур Team Phat посещава древния италиански град Матера, бягайки, катерейки се и скачайки по улиците му и над скъпоценните му структури. Един от фрийрънърите предизвиква падане на сегмент от историческа сграда, изпращайки както себе си, така и частта от сградата на земята.

Матера – каменен град, който датира от епохата на палеолита, се намира в региона Базиликата в Южна Италия. През 1993 г. получава статут на световно наследство от списъка на ЮНЕСКО и е Европейска столица на културата през 2019 г.

Видео на паркур каскади в древния град е публикувано от Team Phat в YouTube преди два месеца, заедно с надпис, обясняващ, че са били „в красивия град Матера“, където един от техните членове - Девън Макинтош, „е претърпял страшно падане“.

Видеото показва как фрийрънърът скача от сграда и се опитва да използва каменен перваз, за ​​да стигне до другата страна на улицата. Той обаче не издържа на силата му и се счупва. Член на екипа зад камера предлага да „скрият доказателствата“, а Макинтош показва нараняването на крака си.

Видеото предизвика много критични коментари в социалните мрежи. „Този ​​град е обект на наследството на ЮНЕСКО с причина“, написа потребител на Instagram на име Бруно Бърк. „Трябва да се наслаждаваме на паркура, но също така трябва да внимаваме къде стъпваме - не само за безопасност, но и от уважение към културата и историята.“

Туристи с лошо поведение

Много от кварталите и обитаемите пещери на Матера са реновирани през втората половина на 20 век, когато градът възвръща чара си и се превръща в популярна гореща точка за любителите на Instagram.

Не е изненадващо, че киноиндустрията също го посещава от време на време. Филмът за Джеймс Бонд от 2021 г. „Смъртта може да почака“ включва вълнуващо преследване с коли по улиците на Матера.

Поведението на Team Phat обаче повдигна допълнителни въпроси относно поведението на туристите на места с архитектурна красота. В началото на видеото един от членовете на Team Phat твърди: „Както някои от вас знаят, имаме забрана и никога повече няма да можем да се върнем във Венеция.“

През март 2023 г. член на Team Phat скочи в канал във Венеция, след което кметът Луиджи Бруняро коментира за X: „Този ​​„субект“ трябва да получи сертификат за ГЛУПОСТ…. Опитваме се да го идентифицираме, за да осъдим него и неговия спътник, който засне глупавото видео за социалните медии“.

На 25 април Венеция въведе входни билети. Бруняро тогава заяви: „Венеция е първият град в света, който започва това пътуване, което може да стане пример за други крехки градове, които трябва да бъдат запазени.“

През март исторически район в японския град Киото обяви, че забранява достъпа на туристи - след разочарованието на местните жители от лошото им поведение и неспазването на японските обичаи и етикет.