Новини Събития

Дом на розата ще представя България в Мадрид

   
Дом на розата ще представя България в Мадрид

Това лято предстои отварянето на първия "Дом на розата" в Мадрид от испанския туроператор Buland Consulting съвместно с Община Казанлък, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Представители на Общината са присъствали на състояла се в София "Испанска вечер", чийто акцент е бил отбелязването на връзките между двете страни в сферата на туризма и представянето на Долината на розите и на розата като символ на България.

Събитието е организирано от Buland Consulting. Специален гост беше кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, която представи постигнатото от администрацията в областта на туризма и в посока налагането на Казанлък на световната туристическа карта. Гост беше и символичната господарка на Долината на розите новоизбраната Царица Роза Неделина Неделчева. На събитието присъстваха и народният представител Илиана Жекова, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов и общинският съветник Джамал Папарланов. Официален гост на събитието беше световноизвестната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада, която е с ранг маркиза, а световният посланик на иберийския хамон Флоренсио Санчидриан представи испанска гастрономия и традиции. Присъстваха и представители на дипломатическия корпус, бизнеса и медиите от двете държави.

"През 17 век роза "Дамасцена" пристига на Балканите и се заселва в нашите земи, където намира добра почва, добро време и много любов. Оттогава до днес Долината на розите с център Казанлък отглежда, пази и се радва на царица роза. От 18 век нашите предци започват да създават българското течно злато - най-доброто и качествено розово масло, което постига най-високите отличия на изложенията по целия свят", каза в речта си Галина Стоянова. През годините община Казанлък приоритетно работи, освен за своите граждани, за привличането на чужди туристи в Казанлък и за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация, отбелязват от администрацията.

Скоро ще започне работата и по откриването на "Дом на розата" в София, който ще представя българската маслодайна роза и дейността на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР) "Долината на розите". Това каза пред БТА  бившият министърът на туризма Зарица Динкова, която присъства на среща на сдружението в Казанлък. Инициативата се осъществява по нейна идея, а в началото на годината тя беше единодушно подкрепена от Управителния съвет на организацията и концепцията беше доразвита.