Новини Събития

Пиесата "Среща сред цъфналите праскови" ще бъде представена в Габрово

   
Пиесата \

Шанхайската кунцю оперна трупа ще гостува в Габрово с пиесата „Среща сред цъфналите праскови“, която разказва за изгубена и несподелена любов. Представлението ще се състои на 8 юли (понеделник) в Дом на културата „Емануил Манолов“ от 19:00 часа.

Кунцю е един от най-старите оперни жанрове в Китай с над 600-годишна история, започнала през династия Мин. По време на династиите Мин и Цин кунцю става изключително популярна и влияе на почти всички останали китайски оперни стилове, затова се смята за „прародител на традиционната китайска опера“.

Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична, диалозите са поетични, актьорските движения са грациозни, а бойните сцени – впечатляващи. Тази форма на изкуство обединява поезия, музика, танц и драма. На 18 май 2001 г. кунцю операта е обявена от ЮНЕСКО за шедьовър на устното и нематериално културно наследство.

Гостуването на трупата в България е със съдействието на посолството на Китай и включва Габрово, София, Русе и Велико Търново.

Билети касата на театъра, онлайн. При налични билети ще се продават и в деня на представлението на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“.