Транспорт

Дания и Германия ще бъдат свързани от най-дългия железопътен и автомобилен тунел в света

   
Дания и Германия ще бъдат свързани от най-дългия железопътен и автомобилен тунел в света

Дания и Германия са една стъпка по-близо до изграждането на най-дългия подводен железопътен и автомобилен тунел в света.

Датският крал Фредерик X откри първия елемент от бъдещия 18-километров тунел Фемарнбелт под Балтийско море. Той ще свърже Южна Дания със Северна Германия и ще допринесе за зеления преход на транспортния сектор, пише Euronews.

Очаква се съоръжението да бъде отворено през 2029 г. Тунелът ще свърже Рьодби от датската страна с Путгартен в Германия, с последващи връзки по шосе и железопътен транспорт до Централна Европа и скандинавските страни.

Първият 217-метров участък от тунела ще бъде потопен в изкоп на морското дъно от датската страна по-късно тази година. 

Компанията Sund & Baelt, която изгражда връзката Фемарнбелт, твърди, че това ще бъде най-дългият потопяем тунел. Той ще включва електрифицирана железопътна линия, като автомобилите ще могат да прекосяват Балтийско море за 10 минути по четирилентов път, а влаковете - за 7 минути. 

В момента между бреговете на Дания и Германия се пътува 45 минути с ферибот.

Тунелът ще се състои от 89 бетонни елемента, които се изграждат в специално съоръжение в Рьодбихавн, което стана известно, като "най-голямата строителна площадка в Северна Европа". През май беше излят първият от елементите.

Изграждането на съоръжението ще струва 55.1 милиарда датски крони (4.8 милиарда евро) и ще бъде платено от потребителите под формата на тол такси. Датското правителство ще вземе решение каква да бъде таксата за ползване на тунела на по-късен етап.

През последните години Дания изгради пътни и железопътни връзки със съседна Швеция и между два от големите датски острови. 

През 2000 г. мост и тунел през протока Йоресунд свързаха Копенхаген с третия по големина град в Швеция Малмьо, а през 1998 г. беше отворен пътният трафик между островите Фюн, където се намира Одензе - третият по големина град в Дания - и Зееланд, където се намира столицата Копенхаген.  

Тунелът Сейкан, който свързва японските острови Хокайдо и Хоншу (близо 54 километра) е по-дълъг от Фемарнбелт, но разполага само с железопътна връзка, без възможност за автомобилен трафик. Същото важи и за тунела под Ла Манш (50 километра), който свързва Англия и Франция.