Транспорт

Магистрала Струма ще бъде завършена до 2030 г.

   
Магистрала Струма ще бъде завършена до 2030 г.

Магистрала "Струма" ще бъде готова изцяло - от София до Кулата, през 2030 година. Ще направим всичко възможно сроковете да бъдат спазени, те са напълно реалистични, заяви Стоян Николов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по бТВ. По думите му продължава работата по подпорните стени на "Струма". 

"В момента са предприети мерки за изграждане на дренажна система, за да може водата да бъде отведена. По-рано такава система не е била предвидена. Липсвали са средства за по-адекватна поддръжка - през последните три години сме с доста ограничен финансов ресурс по договорите за пътно поддържане", посочи той.

От утре ще бъде въведена временна организация на движението във връзка с модернизацията на пътя Мездра-Ботевград. Единият от възможните маршрути за преминаване е проходът „Петрохан“, коментира Стоян Николов. 

“След множеството проведени срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройство с местни кметове, депутати, Главна дирекция „Национална полиция“, сме стигнали до варианта проходът „Петрохан“ да се използва за движение за тежкотоварни камиони в часовете от 9:00 до 16:00 часа. През уикенда също няма да се движат такива“, посочи той.

„Основният обход е София – Ябланица – Долни Дъбник – Монтана и обратно. Има допълни варианти – през Роман, Мездра, Враца, до Монтана. И в посока София – през прохода „Петрохан“, допълни Стоян Николов. Експертът коментира и идеята да има винетка за един ден, но не се ангажира да посочи цената ѝ.