Новини Събития

Милошев: До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения

   
Милошев: До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения

До 2-3 дни в морето край Кранево ще може да се плува без ограничения. Очаква се пробите да се нормализират. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в студиото на "Здравей, България" във връзка с установеното наличие на чревни ентерококи и ешерихия коли от страна на здравните власти.

"В Кранево се прави необходимата превенция срещу замърсяването. Пречистена вода се е изляла в морето. Пробите на химическия състав на водата са чисти, при биологичните има повишение на някои стойности, но то не е критично. Звучи страшно, но всъщност няма голям проблем. Препоръчително е да не се влиза в морето", посочи министърът. 

Според него ремонтът на пречиствателната станция ще завърши до 10 дни. "Тя е на километър навътре в сушата. Колекторните тръби тръгват оттам, минават под плажа и имат точка за заустване, където се излива пречистената вода - на 300 метра вътре в морето. Всеки месец по два пъти има мониторинг за чистотата на черноморската вода, който се докладва пред ЕК", обясни той. 

Министърът призна за дефицита на работна ръка в туристическия бранш. "Този проблем ме удари още в началото. Той не спира, но не е в обхвата на министерството. Във всички сектори има проблеми с работната ръка, трябва да се намери баланс между осигуряване на работници от трети страни и сигурността на страната. Консулските служби работят целогодишно, не може с магическа пръчка да се смени цялата концепция'', смята Милошев.

Относно цените на почивките той подчерта, че държавата не може да контролира свободния пазар. "В концесионните договори има заложени минимални и максимални цени. Те се обявяват в началото на сезона. Има места, на които цените са намалени, има и такива с ръст от 10-20%, зависи колко добре е уреден конкретният плаж", допълни служебният министър. 

Милошев отказа да отговори дали би останал в редовен кабинет, ако му бъде предложено.