Анализи Новини

Планински туризъм в жегата? Съветите на експертите

   
Планински туризъм в жегата? Съветите на експертите

С настъпването на лятото много хора се отправят към планините, за да обходят любимите си туристически пътеки. Но преди да грабнете раницата си и да избягате от града, експертите ви призовават да проявите повишено внимание.

Защото горещините имат потенциала да направят всяко пътуване рисковано — и дори смъртоносно.

Как да се справим с планинския туризъм в жегата?

Въпреки опасностите, свързани с жегата, има как да се наслаждавате на безопасни преходи, когато температурите скочат. Ето съветите на експертите.

Готови ли сте за преход?

Независимо дали е горещо или хладно, трябва да имате предвид физическата си форма, преди да предприемете каквато и да е екскурзия. Ако планирате дълъг хълмист преход, например, уверете се, че сте в състояние да изминете маршрута още преди да стъпите на пътеката.

За да се подготвите за жегата, аклиматизирайте се към горещото време. Можете да направите това, като предприемете кратки, лесни преходи в топло време, преминавайки към по-дълги, по-трудни преходи в горещини. Ако това не е възможно, планирайте прехода няколко дни след пристигане в дестинацията, когато тялото ви ще е свикнало с местния климат.

Също така е добре да сте запознати със степента си на изпотяване, казва д-р Флорис Варденаар, асистент по хранене в Държавния университет на Аризона във Финикс.

Експертът, който изучава физиологичния аспект на пешеходния туризъм, препоръчва да се претегляте преди и след няколко прехода, след което да сравнявате всяка загуба на тегло с количеството вода, което сте консумирали по време на разходката.

„Загубата на телесна маса е добър прокси маркер за отделянето на пот. Не трябва да губите повече от 2% от телесното си тегло по време на преход. Ако отслабвате повече от това, трябва да пиете повече течности“.

Запасете се с вода, устройство за пречистване и електролити

Водата е от съществено значение при всеки поход, независимо от сезона, но е критична при горещо време. За съжаление, много хора подценяват количеството, от което се нуждаят.

Винаги ходете с устройство за пречистване на водата и носете електролити. Електролитните таблетки или напитки помагат за заместване на солите и минералите, загубени чрез потта, което помага за предотвратяване на заболявания, като топлинен удар.

„Вземете допълнително вода, дори и да е тежка“, казва Тереза ​​Ана Мартинез, изпълнителен директор и съосновател на Continental Divide Trail Coalition – маршрут, който се простира на 4989 километра от Мексико до Канада, включително около 1287.5 километра в Ню Мексико, където има много пустинни терени.

Разходете се сутрин, за предпочитане по сенчести пътеки

„Ползата от похода по-рано през деня, в сравнение с по-късно вечерта, е, че в късните часове земята все още задържа топлина от деня“, според Варденаар. Така че тя ще се излъчва и от скалите.

Ако е възможно, изберете пътека, която се вие ​​през сенчеста гора, покрай вода или дори в хладен каньон или пещера. По този начин, ако се борите с жегата, можете да намерите сянка и вода за разхлаждане.

Носете леки и широки дрехи, които покриват по-голямата част от кожата ви

Ризата и панталоните с дълъг ръкав може да изглеждат нелогични в горещ ден, но те ще предотвратят слънчево изгаряне и нагряване на тялото.

Покривалото за врата и туристическите ръкавици също са добра идея, съветва Абе Кристиан, оперативен мениджър на Florida Trail Association. Този туристически маршрут във Флорида лъкатуши на повече от 1931 километра - от Big Cypress Swamp на южния край на полуострова до Форт Пикенс в долната част.

Бъфът може да служи и като компрес, ако топлината ви засегне. Просто го потопете във вода и го поставете върху главата и шията си.

Вземете със себе си чадър за слънце, телефон - и приятел

Уверете се, че телефонът ви е напълно зареден, в случай че трябва да се обадите за помощ. Преносимата батерия също е полезна. Мартинез се кълне в чадъра за слънце, който предпазва главата ви от нагряване. Потърсете такъв с UV защита.

Ако е възможно, вземете със себе си приятел. Понякога, когато страдате от дехидратация, топлинно изтощение или топлинен удар, вие не мислите ясно и не осъзнавате, че сте в опасност.

Върнете се, ако имате съмнения

„Ако започнете похода си и мислите, че е твърде горещо, значи е твърде горещо“, казва Мартинес. Просто се обърнете и се върнете друг ден, казва тя. Друг съвет: тръгнете обратно, когато половината от водата ви свърши, дори и да не сте достигнали целта си.

„Вашето его е най-големият ви враг“, предупреждава Мартинес. „Хората подценяват колко бързо могат да ескалират нещата. Не знаете кога тялото ви ще каже: „Беше достатъчно.“