Хотели

Туристическият бранш: Морската вода е чиста

   
Туристическият бранш: Морската вода е чиста

Престъпно е заради локално замърсяване на морската вода в село Кранево да се пише и говори, че водата в цялото българско Черноморие не става за къпане. Това категорично не отговаря на истината. Пробите вземани всяка седмица от различни плажове показват, че морската вода е чиста, а курортите ни предлагат идеални условия за морски ваканции и летен туризъм. Това заявиха от УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод аварийна ситуация, довела до кратковременно замърсяване единствено в района на централния плаж в село Кранево.

Пробите на морската вода на плажове "Албена" и "Кранево - Юг" отговарят на здравните изисквания, съобщиха вчера от РЗИ - Добрич, след като минала седмица от Регионалната инспекция по околната среда и водите информираха за аварийна ситуация в пречиствателната станция за отпадни води "Албена".

Когато има конкретни проблеми те трябва да се посочват, а не да се използват като повод за очерняне на усилията на хилядите хотелиери, ресторантьори, концесионери, наематели на плажовете и управляващи инфраструктурата в родните курорти, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев, цитиран в прессъобщението на асоциацията. Летният сезон започва, времето и температурата на морската вода вече са прекрасни за морски отдих. Усилията на служебния министър на туризма Евтим Милошев да координира различните ведомства за решаване на основните предизвикателствата пред туристическия сектор също започват да дават резултат, подчерта Щерев. И посочи, че вече има успех за привличане на чужди работници и улесняване на визовия режим за наемане на служители от трети страни извън ЕС.

От БХРА изразяват своята признателност, че има чуваемост и обратна връзка от страна на министър Милошев.

Точно в този момент, когато трябва да берем плодовете на труда си, преекспонирането на локални проблеми обаче може да се окаже пагубно за туризма, посочи Щерев. Още повече, че институциите реагираха моментално и взеха бързи и адекватни мерки за ограничаване на последствията от аварията, изтъкна той.

Подобни писания относно чистотата на родните плажове, които не отговарят на истината, са буквално антибългарски, допълни и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. За да докаже, че родните води на Черно море са безопасни за здравето на туристите през миналото лято той яде сурови черноморски миди и заяви, че отново е готов да го направи. Почиващи са доволни, морето ни е чисто, хотелите предлагат отлични условия, министърът на туризма полага усилия да подпомага сектора, но както винаги се намира кой да сложи лъжица катран в кацата с меда на българския туризъм, посочи той. Аварии се случват навсякъде, но никъде не се самобичуват и самоунищожават така, както това се прави у нас, категоричен бе Налбантов.

От БХРА призовават когато има проблеми да се посочват конкретните им параметри, а не да се прехвърлят те върху целия туристически сектор. От организацията са категорични, че родното море е чисто с изключение на временния локален проблем в село Кранево, а доказателства за това са ежеседмичните проби на РЗИ-та в страната, които показват, че морската вода е безопасна за здравето на туристите и подходяща за къпане. От БХРА канят всички българи да се уверя лично в това.