Новини Транспорт

Пътници стояха прави в нощния влак София-Бургас след близо 3 часа закъснение

   
Пътници стояха прави в нощния влак София-Бургас след близо 3 часа закъснение

Нощния влак София-Бургас е закъснял с 3 часа, а десетки хора са пътували натъпкани в коридора, съобщава Нова тв. Един от пътниците разказа за случилото се в социалните мрежи.

Той се е качил във влака от гарата в Пловдив. Там е било съобщено, че композицията се движи с близо 3 часа закъснение. Вместо в 1 часа влакът е дошъл в 3:40 часа и е престоял на гарата около 20 минути. Още при качването хората са видели, че има правостоящи, които пътуват от София.

Няколко пътниците отишли при кондуктора, за да попитат дали може да бъдат настанени някъде и защо няма места.

"Намерихме кондукторката и тя ни каза, че има три спални вагона, но те са заключени и само началник влака може да ги отвори. Отидохме при него, но той директно ни каза, че няма да ни пусне вътре. Оказа се, че има и хора с дублирани места", разказа в ефира на "Здравей, България" Георги Божев, който е пътувал с влака от Пловдив.

Някои от пътуващите със запазени места ги отстъпили на по-възрастни хора, зз да могат да прекарат по-комфортно нощта.

"Влакът е пристигнал на крайната си гара със закъснение от 138 мин., което се дължи на закъснение на други влакове поради извършване на ремонт на железния път, както и на задължителните температурни намаления на скоростта в някои участъци. Композицията е без задължителна резервация, спира на редица необслужвани гари, което налага пътниците, качващи се от тях да закупуват билетите си директно от превозния персонал, което от своя страна възпрепятства ограничаването на закупуването на билети. В последните години практиката показва, че пътникопотокът по маршрута София-Бургас значително се увеличава след 30-ти юни, поради което е предвидено от края на месеца да бъде пуснат в движение и допълнителен сезонен нощен влак за Бургас", се посочва в позиция от БДЖ.

"След извършена проверка по сигнала няма индикация за проблеми в системата за билетоиздаване за посочения влак. Следва да се отбележи, че системата не позволява продажбата на едно и също място два пъти. В състава на влака са включени два спални вагона, за които към настоящия момент нямаме информация да са били заключени. По време на пътуване пътници може да бъдат настанявани в тях при наличие на свободни места. В конкретния случай не е имало свободни спални места. Този влак ще бъде увеличен с един вагон от 24.06.2024 г., а от 28.06.2024 г. с два второкласни вагона", допълват още от БДЖ.