Анализи Новини

Туристическият бизнес печели от турнетата на Тейлър Суифт

   
Туристическият бизнес печели от турнетата на Тейлър Суифт

Не само феновете на Тейлър Суифт следят отблизо датите за турнето ѝ Eras Tour. Един от най-изтъкнатите икономисти в Европа е изключително наясно, че изпълнителката ще прекара лятото си, сновейки между стадионите на Европа, пише New York Times.

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн имаше нещо наум за поп звездата, когато говори на събитие миналата седмица. Интервюиращият го попита за риска упоритата инфлация в сектора на услугите да се засили, особено предвид факта, че Европа се насочва към изключително активно лято с Олимпийските игри в Париж и Европейското първенство по футбол в Германия.

„Това е много интересно“, каза той на събитието. „Успяхте да изброите всичко това, без да споменете Тейлър Суифт“.

Суифт в момента е на лятно турне в Европа, приличайки стотици хиляди фенове, които харчат за самолети, хотели, ресторанти и гривни за приятелство. В петък тя изпълни първия си от осем концерта на стадиона „Уембли“ в Лондон, а анализаторите обсъждат икономическия отпечатък, който той ще остави.

Икономистите в САЩ знаят, че Eras Tour е икономически шедьовър. Докато потребителите харчат за концерти, храна, ваканции и други изживявания, които са изпуснали по време на пандемичните блокади, една компания изчислява, че турнето може да генерира 4,6 млрд. долара само в Северна Америка от разходи за билети, фен артикули и пътувания.

Централните банкери с право проучват потенциалните инфлационни ефекти от пристигането на световната суперзвезда. През май миналата година, когато Бийонсе стартира турнето си Renaissance в Стокхолм, икономист отдаде необичайна промяна в инфлационните данни на концерта, докато феновете пътуваха отдалече, за да присъстват на първото шоу.

Централните банки в Европа започнаха да понижават основните лихви – или са напът да го направят, тъй като инфлацията се забави значително спрямо миналата година, доближавайки се до целта от 2%. Има обаче продължаващи опасения, че инфлационният натиск не е овладян, тъй като ценовите увеличения при услугите, които включват хотели и ресторанти, са трайно по-високи от очакваното.

Търсенето, което Eras Tour създава за хотелски стаи и полети из Европа, може да повиши цените, които подхранват инфлацията във всяка държава. Централните банкери са чувствителни дори към малки промени в данните, докато се опитват да разграничат еднократните ефекти от трайните. Ако те се притесняват, че инфлацията не се забавя според очакванията, биха могли да се въздържат от намаляване на лихвите.

„Всички тези малки необичайности ще имат голямо значение“, казва Лукас Кришан, стратег в TD Securities в Лондон. Те могат да „объркат картината за централните банки, насочвайки се към тези решения“.

Миналия месец темпът на инфлация в Португалия се ускори, отчасти поради скок на цените на хотелите в Лисабон „в резултат на голямо културно събитие“, съобщи статистическата служба на страната. Суифт изнесе концерти в Лисабон на 24 и 25 май.

Въздействието на подобни събития като турнето на Тейлър Суифт върху инфлацията може да бъде смекчено от това колко добре икономистите на дадена държава предвиждат ефекта от концертите ѝ, така че инвеститорите и другите да не бъдат изненадани от данните. Представителите на ЕЦБ заявиха, че пътят към инфлация от 2% ще бъде „неравен“ и че сравнително силен туристически сезон вече подкрепя прогнозите им.

Според Кришан обаче е възможно концертите на Суифт през август, когато турнето се връща обратно в Лондон, да увеличи инфлацията при услугите във Великобритания, особено след като една от датите може да съвпадне с ден, в който националната статистическа агенция регистрира ценовите данни. Ако хотелските цени следват модела от концерта ѝ в Ливърпул този месец, инфлацията при услугите може да се ускори с 0,3 пр.п. По-високите от очакваното инфлационни данни през август може да насърчат Английската централна банка да се въздържи от намаляване на лихвите през септември, казва Кришан.

Други анализатори са скептични към способността на Суифт да има сеизмично въздействие, което да се види в националната статистика.

„Малко вероятно е Тейлър Суифт да засегне политиката на централните банки. Малко вероятно е тя да засегне правителствените политики“, коментира Джордж Моран, икономист в Nomura. „И не смятам, че това е устойчива възможност за растеж страна да разчита на концерти на суперзвезди“.

Barclays прогнозира, че турнето на Тейлър Суифт ще доведе до тласък от почти 1 млрд. паунда на британската икономика, но тези предположения са трудни за доказване, казва Моран, тъй като никой не знае колко хора пренасочват разходите си от други дейности. Дори и така, 1 млрд. паунда не биха били достатъчни, за да съживят изпадналата в застой британска икономика.

Въпреки това Моран добавя, че за отделни градове и определени сектори турнето може да има значително влияние. Когато билетите бяха пуснати миналото лято, търсенето на места за нощуване в Airbnb в съответните градове скочи средно с над 300%, заяви компанията. Властите на Лондон и предградията изчислиха, че осемте концерта на Суифт в Лондон ще генерират 300 млн. паунда за икономиката.

„Влиянието ще бъде по-скоро локално, отколкото макро“, казва Моран. „Тейлър Суфит очевидно е огромен феномен, а районите, които посещава, предизвикват голям шум в сектора на хотелиерството“.