Новини Събития

Бордът по туризъм иска спешно решаване на проблемите с работните визи

   
Бордът по туризъм иска спешно решаване на проблемите с работните визи

Националният борд по туризъм настоява за работна среща със служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и с министъра на туризма Евтим Милошев заради забавянето на процеса по издаване на работни визи за работници от трети страни и необходимостта от значително повишаване на капацитета на консулските служби, които обработват съответните документи. Това съобщиха от НБТ.

"Въпреки всички уверения от страна на Министерството на външните работи, проблемът не намира своето решение, като някои от молбите са подадени още през месец декември 2023 г. Поради липсата на служители и капацитет, както и поради утежнената процедура по издаване на работните визи, хотелите и ресторантите остават без достатъчно персонал и са в невъзможност да осигурят нормалното протичане на летния туристически сезон", пишат от организацията в позицията си до премиера и до министъра на туризма.

От НБТ предупреждават, че това се отразява както на качеството на предоставените услуги, така и на имиджа на страната ни като туристическа дестинация и е сериозен проблем с дългосрочни последствия.

В края на миналата седмица от Българската търговско-промишлена палата изтъкнаха очакването на бизнеса за облекчаване на правилата за внос на работна ръка и напомниха за предложението си да се допусне възможността интервютата за работна виза да се правят и онлайн, което ще ускори и улесни процеса по наемане на работници от трети страни.