Новини Събития

РЗИ-Добрич: Не сме забранявали къпането в Кранево и Албена, само предупредихме за потенциален риск

   
РЗИ-Добрич: Не сме забранявали къпането в Кранево и Албена, само предупредихме за потенциален риск

В неделя – 23 юни, здравните власти препоръчаха да не се влиза във водата, тъй като след авария на колектор на пречиствателната станция бяха установени завишени стойности на чревни бактерии и ешерихия коли.

„В района на разлива пред снекбар „Казабланка“ в с. Кранево установяваме от пробите, които взехме в петък, повишено съдържание на чревни ентерококи. Това, което бихме могли да очакваме, ако гражданите не съобразят с нашите препоръки, е стомашно-чревни заболявания“, каза пред bTV тази сутрин д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Здравната инспекция има информация от ВиК дружеството, което е оператор на пречиствателната станция, че започват ремонтните дейности за изграждане на аварийно заустване в района.

Д-р Ангелова обясни, че РЗИ не е издала забрана за влизане във водата, а само предупреждение, защото рискът е потенциален. Забрана се налага, когато рискът за здравето е значителен, уточни здравният инспектор.

Очаква се резултатите, взети от морската вода на централния плаж в с. Кранево в неделя, да излязат днес следобед. Те ще бъдат оповестени веднага на сайта на РЗИ-Добрич, увери директорът на инспекцията.

Останалите два плажа в Албена и Кранево-юг отговарят на здравните изисквания и могат да се използват за къпане, съобщиха още в неделя от РЗИ.