Новини Събития

$76 за посещение: Призрачен курорт в Кипър е отворен отново въпреки недоволството

   
$76 за посещение: Призрачен курорт в Кипър е отворен отново въпреки недоволството

Някогашната популярна туристическа дестинация и оживен курортен квартал Вароша във Фамагуста, Кипър е призрачен от половин век. Сега той отново се превърна в източник на дебат между населяващите Кипър граждани на Гърция и Турция. Това става почти петдесет години след турската инвазия на острова.

Вароша, Кипър

В пиковите си дни през 70-те години на миналия век квартал Вароша във Фамагуста е сред топ дестинациите за богатите и известните, които искат да изследват Източното Средиземноморие. Ричард Бъртън и Бриджит Бардо често прекарвали ваканции там. Хотел „Арго“ на „Джей Еф Кей“ авеню в него бил сочен за любим на Елизабет Тейлър. Имало и местни жители, които го поддържали. Градът бил осеян с луксозни хотели и красиви плажове. Имал и оживен нощен живот, който привличал хиляди туристи от Гърция, Турция и Западна Европа.

Въпреки това, турската военна инвазия в Кипър през 1974 г. принуждава приблизително 40 000 от постоянните жители на Вароша да избягат. Бежанците - кипърски гърци – оставят домовете и имуществото си с надеждата, че скоро ще се върнат. Те, разбира се, не вярват, че странстването им ще продължи десетилетия.

По данни на Business Insider Вароша е привличал около 700 000 посетители и туристи годишно.

След нашествието турските окупационни сили запечатват Вароша, превръщайки го в град-призрак за половин век.

Въпреки редица резолюции на ООН, властите на кипърските турци обявиха през 2022 г., че окупираният град ще отвори отново след местните „избори“ същата година.

В Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН се казва, че „опитите за заселване на която и да е част от Вароша от хора, различни от жителите му, са недопустими“ и призовава за „прехвърлянето на тази зона под управлението на ООН“, съобщава Greek Reporter.