Анализи Новини

И Япония обявява война на масовия туризъм

   
И Япония обявява война на масовия туризъм

Властите в Япония трябваше да въведат различни мерки на местно ниво, за да ограничат масовия поток от туристи в страната, съобщава El Pais.

„Страната на изгряващото слънце стана жертва на собствения си успех“, се казва в материала.

Според публикацията Япония е успяла да увеличи повече от осем пъти броя на туристите от 3 на 25 милиона през 2023 г. Очаква се до декември 2024 г. туристическият поток към страната да достигне 33 милиона, надхвърляйки рекордните 32 милиона през 2019 г. Миналата година туризмът е донесъл на японската икономика 5,3 трилиона йени или 31,4 милиарда евро.

 „Въпреки успеха, местните префектури започнаха да откриват скритите разходи на масовия туризъм“, отбелязва изданието.

Повече от половината японски компании са отчели недостиг на служители, което от своя страна е довело до рекорден брой бизнес фалити. Най-засегнати са секторите на услугите и транспорта.

Местните власти започнаха да предприемат мерки за ограничаване на потока от туристи. Например в Шибуя, модерен район на столицата, властите са ограничили нощните развлекателни дейности поради шума и лошото поведение на някои туристи. Освен това притокът на чужденци към някои от отдалечените острови на префектура Окинава накара няколко местни правителства да наложат данък за влизане на пътуващите.