Новини Събития

Асоциацията на туроператорите: Полицията да вземе генерални мерки за сигурността на гражданите

   

Димитрина Горанова, председател на АБТТА
  TravelNews

Полицията трябва да вземе генерални мерки за повишаване сигурността както на гражданите, така и на туристите, защото почти всеки ден сме свидетели на подобни саморазправи. Това заяви пред TravelNews председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова. Повод за нейния коментар стана разкрития случай на банда, която преби шофьор на пълен с български туристи автобус край Луковит. Според Горанова трябва да се прилагат ефективни санкции и никой да не си мисли, че би останал ненаказан. „А що касае туризма - една такава евентуална случка с чуждестранни туристи, би навредила изключително много на имиджа на страната“, подчерта Горанова.

Е. М., собственик на туроператор, обяви по-рано днес за побоя над шофьора на автобуса. Туристическата група е била съставена предимно от жени и деца, които са били на екскурзия до пещерата „Проходна“ край Ловеч.

Те са се движили с нормална скорост до село Карлуково, когато на пътя изкача автомобил с превишена скорост и се забива в задната част на автобуса, разказа М. От колата са изкочили няколко човека, които са започнали да се разправят с шофьора на автобуса. Междувременно са повикали и подкрепление. На мястото пристига цяла банда роми, като от автомобил с местна регистрация ОВ4422ВХ изкача младеж, който започва да наняса удари на шофьора. Това се вижда и от видео, което е направено от туристите в автобуса. По-късно пристига още един автомобил с регистрация ОВ0224ВХ, от който изкачат и други роми, които започват да нанасят удари на човека.

Шофьорът на автобуса е в болница с пукната глава, счупени челюст и ребро. Екскурзоводката на туристическата група се е опитала да потуши боя, но и тя е ударена. Тя и много от туристите са звъняли на 112, но полицията се е отзовала едва на 25-та минута, обясни Е. М.

Мирослав Иванов