Новини Хотели

Как изглежда първият фитнес хотел в Дубай?

   
 Как изглежда първият фитнес хотел в Дубай?

Влизането в „лабораторията за възстановяване“ на SIRO е по-скоро като разходка из космическа станция, отколкото из спа център. Има криогенни камери, безконтактни легла за виброакустична терапия и подобна на ЯМР инфрачервена капсула, която изглежда по-скоро медицинска, отколкото успокояваща.

„Индустрията се развива“, казва Дезмънд Коули, хотелски мениджър в SIRO, One Za’abeel. Мястото за настаняване се определя като „първия фитнес хотел в Дубай“, обслужващ професионалните спортисти и техния начин на живот, проектиран съвместно с футболния клуб Милан, олимпийския плувец Адам Хийти и боксьорката Ramla Ali.

Неговата фитнес зала с площ от 600 квадратни метра е пълна с най-модерно оборудване, което може да проследява и анализира спортните резултати, интелигентни кантари и инструменти за анализ на тялото, както и приложение, което помага на гостите да персонализират престоя си - от храненето до тренировките.

Междувременно, стаите разполагат с будилници, свързани с циркадните ритми на посетителите, антигравитационни люлеещи се столове, а в лабораторията за възстановяване процедурите са по-малко за релаксация и повече за възстановяване на мускулите.

„Пример за това е криотерапията: чудесна за намаляване на възпалението и стартиране на метаболизма ви“, казва Коули, добавяйки, че хората обикновено трябва да имат опит с ледените вани, преди да опитат криокамерата, която се охлажда до минус 85 градуса по Целзий.

Друга „страхотна технология от космическата ера“ е MLX i3Dome, която използва инфрачервена светлина срещу мускулни болки, казва Коули. Този вид светлинна терапия се корени в експерименти на НАСА през 90-те години на миналия век за стимулиране на растежа на растенията в космоса и подпомагане на заздравяването на рани при астронавтите.

Оттогава е изследван за редица приложения, включително грижа за кожата. Докато „куполът“ действа като сауна, шлемът за светлинна терапия осигурява безконтактна грижа за лицето, като използва червена светлина за производството на колаген, зелена светлина за антибактериално почистване и синя светлина за кожни проблеми, като екзема, псориазис или акне.

Това са специализирани терапии, които рядко се срещат извън бутиковите клиники - и със сигурност не в повечето хотели, дори не и в тези с пет звезди, които често оставят на заден план фитнеса и здравето, казва Коули за CNN Travel.

Но уелнесът вече е глобална индустрия за няколко трилиона долари, която марки, като SIRO (и нейната компания майка Kerzner International), интегрират в основите на своята концепция за гостоприемство. Местоположението му в Дубай е само началото: SIRO, Boka Place в Черна гора ще отвори врати по-късно тази година, а вече са работи и по още три места за настаняване.

 

От прост уелнес до милиардерски биохакинг

Тази ориентирана към технологиите уелнес версия е подчертано отклонение от десетилетието на йога, кристали и детоксикация със зелен сок, казва Бет Макгроарти, изследователски директор в Global Wellness Institute.

„Това нещо е популяризирано от технологичните милиардери, които се борят със смъртта с режими на стойност милиони долари“, казва Макгроарти. Известна като биохакинг, тенденцията включва клиники за дълголетие и лекарства за отслабване, тъй като хората се опитват да намалят биологичната си възраст.

Един от факторите, движещи тази тенденция, е пандемията: тя не само наложи необходимостта от „безконтактни“ лечения, но и предизвика желание за повече научни здравни решения, казва Макгроарти.

Но високите технологии не винаги са равни на научните. „Някои от тях изглеждат квази-научни“, казва Макгроарти, посочвайки интравенозните инфузии, в полза на чиято ефикасност има много малко доказателства извън предписаните от лекар болнични условия.

SIRO не е единственият, който се насочва към спортуващите пътешественици с високотехнологични терапии: групата фитнес клубове Equinox откри високотехнологичен хотел в Ню Йорк през 2019 г. и планира да отвори 33 имота през следващото десетилетие.

Утвърдените лечебни и уелнес центрове SHA Wellness и Clinique La Prairie разширяват дейността си отвъд своите европейски флагмани, като последният открива „градски център за дълголетие“ в One&Only One Za’abeel, само на няколко етажа над SIRO в Дубай.

Може хората да не използват криогенни камери у дома всяка вечер, но базираният на данни уелнес бързо се превръща в норма. Повечето интелигентни часовници събират медицинска информация за вашия сърдечен ритъм, модели на сън и кислород в кръвта.

Тези преносими устройства „ще стават все по-сложни“ и по-елегантни, като например пръстена Oura - дискретен тракер, който изглежда като бижу, казва Макгроарти.

С увеличената достъпност на генеративния изкуствен интелект, Макгроарти вижда още по-голям потенциал за интелигентна диагностика, но добавя, че има нужда да се създадат граници и да се оцени онова, което е полезно.

„Подценяваме стреса и безпокойството, които ни причинява това да сме постоянно свързани – с работа, с новини, с лоша информация, със социални медии“.

 

Технологичен срещу обикновен уелнес

Но не всеки е съгласен с този високотехнологичен подход към уелнеса. Според Макгроарти, все повече хора – по-специално представители на поколението Z и жените милениали, дават приоритет на социалните преживявания и емоционалното благополучие.

„Хората харчат максимално за здраве и искат радикална простота“, добавя тя.

Дори в SIRO, с всичките му авангардни технологии, Коули забелязва прилив на интерес към дейности, като медитацията. „Исторически погледнато, в графиците за групови упражнения имаше много повече класове за сила или сърдечно-съдова подготовка. Сега имаме повече такива за концентрация, като йога и лечение със звук“, казва той.

Разбира се, в SIRO има високотехнологична алтернатива дори и на това: виброакустична терапия. Легнали на масажно водно легло, гостите носят шумопотискащи слушалки и слушат успокояващи звуци, като например шум от вълни.

Водното легло вибрира със звука, като се предполага, че освобождава стреса в тялото, а от SIRO посочват, че е предназначено за хора, които имат проблеми със съня, стрес, депресия или тревожност.