Новини Събития

Хиляди туристи се очакват за празника на черешата в Кюстендил

   
Хиляди туристи се очакват за празника на черешата в Кюстендил

Кюстендил ще отбележи традиционния за града „Празник на черешата“, който тази година ще e в три последователни дни - от 28 до 30 юни. Три дни жителите и гостите на града ще опитат от вкусния плод, ще има музика, концерти, кулинарни изкушения и състезания на открито. В арт ателиетата ще може да направите картини с вкусния плод.

Интересът към празника е голям, а местата за настаняване в хотелите и къщите за гости вече са заети, каза Георги Разсолков, началник отдел "Туризъм, спорт и младежки дейности" в община Кюстендил.

Проявата се провежда всяка година от 2008 г. насам, а организатори са община Кюстендил и Институтът по земеделие в града. В проявата се включват над 50 призводители на череши и десетки търговци от цялата страна.

Официалното откриване на празника е в петък от 19 часа на площада. Тогава започва голямата сладоледена изненада с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп от шеф сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Всеки един ще плучи от вкусния десерт.

Вечелта ще приключи с концерт на група "Акага" с участието на Кристиян Янкулов и Биляна Добрева, а началният час е 21 часа.

Съботният ден - 21 юни, ще предложи разнообразие от черешови произведения. Изложбените щандове на местните читалища са аранжирани с яркия и вкусен плод, подреждат се и майсторски изплетени вешала, които нямат еквивалент в световен мащаб и са характерни единствено за региона на Кюстендил.

Сред атракциите са още алея, която ще представи красотата и майсторството на типичните за района занаяти, улица на живите места със съхранените от тях традиции пред читалище "Братство".

Ще има и състезателни игри с череши.

Съботната вечер ще приключи с концерт на Миро и Дивна на площада.

По случай празника ще има и безплатни туристически обиколки на Кюстендил на английски език от 14 часа и на български език от 16 часа.

Помислено е и за най-малките с много работилници за деца, игри и забавления.

Третият ден от празника - 30 юни, ще предложи богата фолклорна програма и щандове обсипани с кулинарни произведения от череши, които задължително трябва да бъдат опитани.

Във връзка с празника община Кюстендил и други институции подеха благотворителна кампания, насочена към хора в неравностойно положение от малките населени места в региона. В рамките на инициативата нуждаещите се ще получат пакети с хранителни продукти, съдържащи череши, местно производство, сокове и домашни печива.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”, се съобщава на сайта на Община Кюстендил. Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.