Новини Транспорт

Нови условия за пътуващите до Израел в сила от 1 юли 2024 г.

   
Нови условия за пътуващите до Израел в сила от 1 юли 2024 г.

От 1 юли 2024 г. влизат в сила нови правила за всички туристи, бизнес пътници и хора, които посещават Израел. Промените са свързани с въвеждането на система за получаване на предварително електронно разрешение за влизане в страната (ETA-IL), което се издава за гражданите на всички държави, с които Израел има установен безвизов режим - като България.

Едно от основните изисквания за допускане до територията на Израел става наличието на предварително електронно разрешение от 1 юли 2024 г.В периода от 1 до 31 юли 2024 г. пътуващите лица от Българиябиха могли да заявят и получат електронното разрешение безплатно.

Министерство на външните работи уведомява българските граждани, че от 1 август 2024 г. получаването на предварително електронно разрешение е задължително за всички пристигащи лица в Израел и таксата за издаването му е 25 NIS (около 12.50 лв). Издаденото електронно разрешение има срок на валидност до 2 години или до датата на валидност на задграничния паспорт на пътника.Разрешеният срок на безвизово пребиваване в Израел въз основа на електронното разрешение е до 90 дни.Повече информация за пълните условия за пътуване може да видите в сайта на МВнР ТУК.

Електронното разрешение за пътуване до Израел може да бъде заявено на следната уебстраница:https://israel-entry.piba.gov.il