Новини Събития

Гърция се готви да въведе лимит за наемане на апартаменти от туристи

   
Гърция се готви да въведе лимит за наемане на апартаменти от туристи

По примера на Барселона и гръцкото правителство подготвя мерки за ограничаване на наемите на туристическите имоти. Целта е да се понижат наемите на жилища за целогодишно ползване, предаде БНР.

"Проучваме пазара, за да видим дали можем логично да ограничим краткосрочните наеми, за да освободим повече имоти за дългосрочно наемане", каза премиерът Мицотакис.

Държавата се опитва да предпази гърците с по-ниски доходи от скъпите наеми, предимно в градовете. Първата мярка е да се въведе лимит на краткотрайните нощувки.

Няма да може да се отдава имот за повече от 90 дни в годината.

Ако имотът е на малък остров - до 60 дни.

Тази мярка засяга гърци и чужденци, собственици на имоти, които ги отдават под наем за летния сезон. Сред тях има и много българи, инвестирали в закупуване на имоти, които отдават под наем.

Въвежда се и ограничение на строителството в крайбрежните зони, казаха експерти от екипа на премиера.

Очаква се мерките да понижат цената на недвижимите имоти в туристическите райони, прогнозираха брокери.

Ограничителните мерки ще влязат в сила след края на туристическия сезон.

Барселона забранява жилища под наем за туристи

Друга препочитана туристическа дистинация - Барселона също планира да ограничи даването на частни апартаменти под наем на туристи. Мярката ще влезе в сила от ноември 2028 г., когато над 10 000 ваканционни имота в испанския град ще загубят лиценза си за кракосрочни наеми, предадоха световните агенции.

Целта на драстичната мярка е да се реши проблема с острия недостиг на жилища в Барселона.

Всички апартаменти, които понастоящем се отдават под наем легално на туристи за краткосрочен престой, ще бъдат достъпни за ползване от жителите на града, заяви кметът на каталунската столица Жауме Колбони преди дни.

"От 2029 г. в Барселона няма да има повече ваканционни жилища в сегашния им вид. Това ще ни позволи да пуснем на пазара 10 00 жилища за отдаване под наем или продажби", каза Колбони на пресконференция, предаде БТА. Това ще се равнява на "строителството на 10 000 апартамента", допълни той.

Цените на наемите в Барселона са скочили с почти 70 на сто през последните 10 години, а на продажбите с около 40 на сто.

Градската управа се е почувствала задължена да предприеме драстични мерки с декрет, за да гарантира достъпни жилища.

Съществуващите разрешителни няма да бъдат подновявани, след като изтекат.

"Не можем да позволим на мнозинството млади хора, които искат да не живеят в домовете на родителите си, да са принудени да напуснат Барселона", заяви Колбони.

Тази мярка няма да сложи веднага край на недостига на жилища. "Тези проблеми отнемат време, но с тази мярка отбелязваме повратна точка", каза кметът на Барселона.

Недоволството срещу масовия туризъм в Испания нараства все повече. Неотдавна имаше протести в туристически бастиони като Барселона, Майорка и Канарските острови.

Все по-големият брой туристи се изтъква като причина за липсата на достъпни жилища, за унищожаването на околната среда, задръстванията, пренаселеността, скока на цените и недостига на вода, както и за претоварването на здравния сектор и изхвърлянето на отпадъци.