Новини Събития

Испания измества Франция като най-посещавана дестинация в света

   
Испания измества Франция като най-посещавана дестинация в света

Франция притежава всичко, което може да плени един пътешественик - прекрасни плажове, планини, идилична провинция и динамично развиващи се градове . Затова не е изненадващо, че вече няколко години тя е най-посещаваната страна в света.

Изглежда обаче, че скоро тя ще бъде изпреварена от средиземноморската си съседка Испания. Според доклад на Google и Deloitte, озаглавен "NextGen Travelers and Destinations", до 2040 г. Испания ще посреща зашеметяващите 110 милиона посетители годишно.

Ако прогнозите се окажат верни, това би означавало огромно увеличение от 24% в сравнение с броя на посетителите през 2023 г., който е бил около 84 милиона.

И възходът вече е започнал. През март тази година 6,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания, което е с 21% повече в сравнение с 2023 г., по данни на Националния статистически институт. През този период е счупен и рекордът за разходи на туристите, които са нараснали до 8,65 млрд. евро, което представлява увеличение от 29,7 процента.

Макар че тези статистически данни изглеждат изненадващи, за мнозина са обясними с прости факти. Испания може да се похвали със средно 300 слънчеви дни в годината, като температурите през лятото са около 30 градуса, а през зимата около 15-20 в повечето райони.

И макар че Испания се стреми да гарантира, че градовете ѝ ще останат привлекателни за живеене (например с предстоящата забрана за отдаване под наем на ваканционни имоти в Барселонаи ограниченията в Мадрид), в туристическата ѝ инфраструктура се правят огромни инвестиции.

От откриването на по-устойчиви магазини за сувенири до възможността за бърз влак по Коста дел Сол - в момента се правят много стъпки в подкрепа на туризма.