Транспорт

Wizz Air призовава за справяне с проблемите на въздушното движение в Европа

   
Wizz Air призовава за справяне с проблемите на въздушното движение в Европа

През последните няколко дни европейското въздушно пространство беше сериозно засегнато от проблеми с управлението на слотовете на летищата, причинени от множество метеорологични явления, случващи се едновременно в цяла Европа. Тези събития нарушиха възможностите на органите за контрол на въздушното движение и Евроконтрол да управляват ефективно трафика в цялата индустрия, което доведе до големи закъснения и отменени полети в цялата европейска авиоиндустрия. Тези събития засегнаха операциите на Wizz Air, както и тези на други авиокомпании в цяла Европа.

Само на 26 юни в европейското въздушно пространство бяха регистрирани около 450 000 минути закъснение, 360 000 от които причинени от метеорологичните условия, със значителни закъснения от над 3 часа. Мрежата на Wizz Air отчете над 30 000 допълнителни минути закъснение за летищни слотове през последните четири седмици в сравнение със същия период на миналата година в резултат на тази извънредна ситуация.

Wizz Air се извинява за причиненото неудобство на нашите пътници, но за съжаление този проблем е извън нашия контрол. Wizz Air имаше готовност да осигури безпроблемни въздушни операции за своите клиенти, обаче системата за контрол на въздушното движение изглежда изпитва сериозни проблеми това лято. Като индустрия, ние сме принудени да ескалираме тези проблеми със съответните органи за управление на въздушното движение, включително Евроконтрол, за да гарантираме, че ще бъдат предприети подходящи действия за свеждане до минимум на прекъсванията.

Както винаги, Wizz Air ще информира своите пътници, които са резервирали директно с авиокомпанията, за всякакви промени в графика чрез SMS и имейл. Wizz Air настоятелно съветва пътниците да правят резервациите си директно на нейния уебсайт или приложение, за да получават навременни актуализации за графика и директна асистенция. В случай че пътниците имат резервации, направени през онлайн туристически агенции и други трети страни, те трябва да проверят статуса на своя полет и да поискат промени, ако е необходимо, чрез съответните агенции.

Важно е да се отбележи, че този проблем засяга много авиокомпании, поради което капацитетът на хотелите в цяла Европа може да е ограничен. Wizz Air прави всичко възможно, за да осигури настаняване на възможно най-много пътници, но в случай че нашите външни партньори не са в състояние да отговорят на всички заявки поради липса на свободни стаи, пътниците може да бъдат помолени да организират своето настаняване сами. Пасажерите могат да бъдат спокойни, че имат право да поискат възстановяване на съответните разходи до разумна сума чрез официалния уебсайт на Wizz Air.