Новини Транспорт

Туроператори стартират чартърите от Узбекистан до Бургас

   

Uzbekistan Airways изпълнява полетите до Бургас
  Uzbekistan Airways

Най-големият туроператор в Узбекистан – AsiaLuxe Travel, стартира от утре чартърната си програма от Ташкент до Летище Бургас. Това обяви за TravelNews Любомир Панковски, управител на българския туроператор Avatar Tour, който е партньор на узбекистанската компания у нас. Първият полет ще бъде осъществен на 30 юни 2024 г., а до края на лятото ще има общо 10 полета, които ще се изпълняват веднъж седмично от авиокомпанията Uzbekistan Airways.

„Това е изцяло нов пазар за България с огромен потенциал за развитие и изключително се вълнуваме да посрещнем и обслужим всички пътници и гости“, каза Любомир Панковски. Той очаква общо около 2000 туристи от Узбекистан за целия сезон. Програмата се осъществява за първи път, като Българското Черноморие досега е било непозната дестинация за узбекистанците, подчерта Панковски. Според него интересът е голям и ако програмата е успешна и доведе до голяма реклама на страната, може да има сериозно търсене за следващата година. Туристите ще отсядат основно по Южното Черноморие - Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Созопол и др.

Любомир Панковски обясни, че не срещат проблеми с издаването на туристически визи за узбекистанците. Туроператорът работи добре с българския посланик в Ташкент Стояна Русинова, която е пълномощен министър и временно изпълняващ длъжността.

В началото на тази година AsiaLuxe Travel, Avatar Tour и концесионерът на Летище Бургас и Летище Варна - “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД, представиха България като туристическа дестинация на специално събитие в Ташкент. На срещата присъстваха над 150 представители на туристически агенции от Узбекистан.

Мирослав Иванов