Новини Транспорт

EuroVelo - велосипедната мрежа на Европа, в която влиза и България

   
EuroVelo - велосипедната мрежа на Европа, в която влиза и България

Ако имате желание да се впуснете в международен велосипеден преход, едва ли има по-подходящо място от Европа - EuroVelo включва 19 велосипедни маршрута, които покриват над 90 000 километра.  Мрежата от велосипедни пътища обхваща цяла Европа, а международният статут на трасетата спомага за набирането на средства и политическа подкрепа за продължаващото им изграждане. 

Идеята за създаването на международна европейска веломрежа се ражда през 1995 г., когато с помощта на Европейската федерация по колоездене се планират 12 маршрута.

От 2007 г. федерацията поема контрола върху изпълнението на проекта, който се реализира с подкрепата на Европейската комисия. 

Кои са маршрутите, включени в мрежата на EuroVelo? 

EuroVelo

Към настоящия момент мрежата обхваща общо 17 маршрута, които свързват всички краища на Стария континент. Два от тях преминават и през територията на България.

Първото трасе (Atlantic Coast Route) се простира по Атлантическото крайбрежие на Европа и преминава през Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Испания и Португалия, като дължината му е 8186 километра. 

Маршрутът на столиците (Capitals Route, 5500 км) обхваща Ирландия, Обединеното кралство, Нидерландия, Германия, Полша, Беларус и Русия.

Поклонническият път (Pilgrims Route) преминава през Испания, Франция, Белгия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия и е с дължина от 5122 км.

Централноевропейският маршрут (Central Europe Route) включва пътища във Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Чехия, Полша и Украйна с обща дължина от 4000 км.

Via Romea Francigena обхваща Обединеното кралство, Белгия, Люксембург, Германия, Франция, Швейцария и Италия, а дължината му е 3900 км.

Т. нар. "Път на реките" от Атлантическия океан до Черно море (3653 км) обхваща Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. В най-източната си част той преминава по дунавското крайбрежие на България и Румъния. 

В българската му част това трасе се движи по автомобилната мрежа от Драгоман през София, Кюстендил и Благоевград, откъдето навлиза на територията на Северна Македония и Гърция.

В последната си част той отново се връща в България и се движи покрай българо-гръцката граница в Родопите през Доспат, Смолян, Златоград, Крумовград и Ивайловград, откъдето навлиза в Турция.

Последният участък от трасето отново е на българска територия - от Малко Търново през Ахтопол до Резово. 

Слънчевият маршрут (Sun Route) включва трасета в Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Чехия, Австрия, Италия и Малта, а дължината му достига внушителните 6000 км.

Средиземноморският маршрут обхваща Испания, Франция, Монако, Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Гърция в продължение на 5388 км.

 

 

Балтийско-Адриатическото трасе покрива Полша, Чехия, Австрия, Словения, Италия и Хърватия, а дължината му е 1930 км.

Обиколката на Балтийско море (Hansa Circuit) обхваща Русия, Финландия, Швеция, Дания, Германия, Полша, Литва, Латвия и Естония и е дълга 7930 км.

Източноевропейски маршрут тръгва от Норвегия, преминава през Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Северна Македония и приключва в Гърция, покривайки общо 5964 км.

Пътят на желязната завеса обхваща Финландия, Русия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, България, Северна Македония и Турция. Той е най-дългият в мрежата на EuroVelo - 10 400 км.

Велосипедният маршрут по река Рейн обхваща Швейцария, Франция, Германия и Нидерландия (1152 км). 

Централноевропейският воден маршрут (Waters of Central Europe) преминава през Австрия и Унгария, като пресича няколко от останалите трасета на велосипедната карта. 

Обиколката на Северно море се движи по бреговете на Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Нидерландия, Белгия, Франция и Великобритания. Дължината му е малко над 7000 километра. 

 

 

Маршрутът по река Рона започва от алпийското селце Андермат в Швейцария и преминава по дължина от 1250 километра до бреговете на Френската ривиера. 

Велосипедното трасе по река Маас тръгва от нейния извор в Североизточна Франция, преминава по течението ѝ на територията на Франция, Белгия и Нидерландия и достига до устието ѝ на брега на Северно море. 

Какво трябва да знаем, когато тръгваме на пътешествие по европейската велосипедна мрежа? 

В зависимост от конкретния маршрут, който изберете, може да откриете, че част от пътуването трябва да се осъществи на места, където няма обособена велосипедна инфраструктура.

Понякога може да сте на велосипедни алеи, в други случаи се налага преминаване по черни пътища, а някои маршрути преминават и по нормални автомобилни пътища.  

Eurovelo използва система за сертифициране на маршрутите, като към 2023 г. до момента само 3 от общо 17-те маршрута са на 100% напълно сертифицирани. Статусът взема предвид дали маршрутът е планиран, в процес на разработка или завършен. 

 

 

Около две трети от маршрутите вече са завършени, като над 56 000 км могат да се използват от велосипедни туристи.

Останалата част от трасетата трябва да се преминават с повишено внимание (ако се използват автомобилни пътища) или да се ползват други транспортни алтернативи за връзка (автобуси, влакове, фериботи и т.н.). 

Какъв тип велосипед е най-подходящ за обиколка на европейските маршрути? 

Едно от нещата, които трябва да имате предвид, е видът на пътната настилка, по която ще карате. Последното нещо, което искате, е да пътувате с велосипед, който не е добре оборудван за терена, на който се намирате.

Маршрутите на EuroVelo могат да варират от напълно асфалтирани велосипедни алеи, през черни пътища, до тесни горски пътеки. Затова със сигурност е важно да проучите предварително местата, през които възнамерявате да минете. 

За щастие, картата на ЕuroVelo дава добра представа за всеки маршрут и отделните сегменти, които включва той. Преминаването на повечето трасета от край до край почти винаги ще изисква движение по разнообразен терен, затова най-подходящият велосипед е такъв, който може да бъде "обут" с малко по-широки гуми.

 

 

Специализираните състезателни шосейни машини вероятно не са най-добрият избор, тъй като част от пътищата и велоалеите просто няма да са подходящи за тях - неудобство, което трудно може да бъде компенсирано от изключително ниското им тегло. 

От друга страна, тежките планински велосипеди също не биха били особено подходящи, тъй като велосипедните маршрути на EuroVelo в по-голямата си част се движат по обработени пътища със съвсем малки изключения. 

По тази причина, оптималният вариант може би са туристическите и шосейните велосипеди, които могат да бъдат оборудвани с достатъчно широки гуми, а също и със стойки за багаж - нещо, което със сигурност ще ви трябва, ако сте решили да изминете няколко хиляди километра на две колела.