Новини Събития

Габрово стартира летния сезон с обновени туристически и културни обекти

   
Габрово стартира летния сезон с обновени туристически и културни обекти

През 2024 г. гостите на града могат да посетят обновени туристически и културни обекти, които предоставят нови възможности на своите посетители да се потопят в миналото на Габрово и да се насладят на богата културна програма.

През тази година, единственият у нас музей на открито „Етър“ навършва шест десетилетия от своето създаване.  Едва ли има някой, които да не е чувал за известните работилници по чаршията и как находчивите габровци са съумели да използват в работата си силата на водата вместо електричество. Всичко това и днес може да бъде видяно в Регионален етнографски музей на открито (РЕМО) „Етър“, който успешно приключи проект за реставрация и обновяване, с вложени малко над 10 милиона лева. Когато преди 4 години един от известните габровски архитекти – Мария Хлебарова, беше попитана как ще изглеждат водните съоръжения в музей „Етър“ след реставрацията и консервацията им, отговорът ѝ беше – „За посетителите нищо не бива да се е променило“.  „За да е истинско преживяването“ – добавяме ние. А то започва щом човек прекрачи дървената порта и стъпи на стария калдъръм, които ни отвеждат назад във времето. 

Веднага ни прави впечатление приятният шум на течащата вода, онази жива сила, която е поддържала живота тук десетилетия назад във времето. Само няколко крачки и пред нас се разкрива сякаш един нов свят – с цялата си романтика и автентичност.  Вървейки по поречието на реката преминаваме и покрай старата часовникова кула. Такива кули десетилетия наред са били единствената мяра за времето със своя уникален, ръчен, часовников механизъм. Те са отмервали работния ден, както и времето за почивка и са били символ на местна гордост.  Преминаваме по стар каменен мост и постепенно стигаме и до Музейния център, чиято сграда е известна като Кръстник-Колчов хан. Тази емблематична сграда дълго време посетителите можеха да видят само отвън и на нейния първия етаж. Днес, обаче, тя е напълно обновена. Проектът „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ даде възможност за отваряне на сградата и превръщането ѝ в Музеен център. Външният облик е запазен, а създаденото художествено осветление дава възможност сградата да бъде видима и през нощта.Захората с двигателни увреждания функционират специализирана платформа и вътрешен асансьор, чрез който се достига до всяко от съществуващите три нива.  

От тук нашата разходка продължава по чаршията. Ако сте идвали и преди, със сигурност ще Ви направи впечатление, че голяма част от къщите тук вече са с обновена експозиционна площ.  Днес посетителите могат да се качат над работилниците на майсторите и да се насладят на изложби, които отговарят на изискванията на съвременната музеология. Ако имате късмет, може да се насладите и на прекрасен концерт на откритата сцена на поляната под звездите. 

Почти в края на калдъръмената обиколка достигаме и новоизградения Детски център. Такъв съществува в музея от 2013 година като във времето екипът на музея се старае да го надгражда и развива. За разлика от предишната, сегашната сграда е монолитна, а архитектурата й се вписва в цялостния облик на музея. Изграждането му се осъществява със средства по проекта на Община Габрово „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“. Оборудван е с подкрепата на НФ „Култура“, по проект „Минало с бъдеще“, спечелен от екипа на музея. Специално са създадени тематични шкафове с интегриран графичен дизайн. 

Мебелите са съобразени с нуждите на децата, а двете зали предлагат много възможности за обучение чрез игра. В зала „Майсторете ръчички“ са обособени места за работа с глина – грънчарско колело и калъпи за изработка на фигури от глина. Има и вертикален стан, до който са изобразени етапите за обработка на вълната, преди да стане на прежда. В сектора за дърворезба е показан инструментариума на майстора и децата могат да научат за различните видове дървесина и нейното приложение. 

Тук нашата обиколка е почти към своя край. Пред нас се намира и изцяло обновеният хотел, защото един ден в РЕМО „Етър“ не стига...А след това нека визитата ви в града на хумора продължи в сърцето на културния живот – Габрово, за което предстои да ви разкажем.