Новини Турагенции

Туроператорите очакват новият парламент да остави ДДС от 9% до края на годината

   
Туроператорите очакват новият парламент да остави ДДС от 9% до края на годината

Българските туроператори и турагенти все още очакват разумът да надделее и със сформирането на новата парламентарна комисия по бюджет да бъде преразгледан Законът за данъка върху добавената стойност и диференцираната ставка от 9 на сто ДДС за общата туристическа услуга да действа до края на тази година, а не както през декември миналата година беше прието с промени в ресорния закон - до 30 юни 2024 г. включително. Това каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова, потърсена за коментар във връзка с отпадането на 9- процентната ставка на ДДС от днес.

Ако не бъдат удовлетворени исканията на туроператорите, те ще трябва да доплащат стотици хиляди левове от разликата до 20 процента, защото пакетите за почивка са продадени при действаща ставка от 9 на сто още миналата година. Ние все още не сме загубили надежда и всъщност очакваме Народното събрание да назначи своите комисии, по-конкретно бюджетна комисия, за да изпратим още веднъж своето искане и предложение за прегласуване на закона. Така че имаме още броени дни до края на месеца, в които се надяваме политиците да вземат разумно решение, още повече че някои от тях поеха този ангажимент като предизборно обещание, отбеляза Горанова. В противен случай ние ще трябва да бръкнем в джоба си и разликата в ставките да е за наша сметка, защото договорите са подписани още миналата година и ние в момента не можем да актуализираме цените, посочи председателят на АБТТА.

По думите й това ще се отрази на рентабилността на туристическия бизнес. Разликата е 11 на сто, което се равнява на обичайната търговска надценка за някои пазари и в този смисъл става въпрос за десетки хиляди, а може и да се стигне до стотици хиляди лева, отбеляза Горанова очакваните щети за бранша от доплащането на ДДС разликата. От една страна, тези пари ще влязат в държавната хазна, но от друга страна, някои от колегите могат да решат да анулират пакети пътувания, за да не търпят загуби, коментира председателят на АБТТА.

Така че няма гаранция, че ще има по-голяма събираемост в бюджета, още повече че когато ние не генерираме приходи от продажбите си, това после ще рефлектира и върху корпоративния данък, който ще плащаме, обобщи рисковете Горанова. Според председателя на АБТТА няма да има проблем решението за удължаването на действието на 9-процентната ставка на ДДС в туризма до края на година да стане със задна дата, защото ДДС-то за юли се отчита между 1 и 15 август. Горанова посочи, че в рамките на предизборната кампания, по време на среща с ГЕРБ-СДС, от политическата формация са поели ангажимент да подкрепят искането на бранша. Възможно ли е общоевропейско решение на въпроса с ДДС в туризма? Според Горанова едва ли на общоевропейско равнище проблемът с диференцираната ДДС ставка за туризма може да бъде решен. По договора ни за присъединяване към ЕС сме се съгласили да прилагаме евродирективите по отношение на данъчните закони, а когато става дума за маржовите сделки, каквито са пакетните продажби на туроператорите, там категорично е заложено, че не може да се прилага намалена ДДС ставка, коментира Горанова. Тя напомни, че по тази причина от бранша винаги са гледали на мярката като на временна и отбеляза, че тя бе въведена по време на пандемията с цел помагане на бизнеса и имаше положителен компенсиращ ефект за бизнеса и заради войната в Украйна, която се отрази негативно върху входящия туризъм в България. Всъщност обаче тази мярка е активна, когато има бизнес, защото се прилага върху реални продажби, отбеляза председателят на АБТТА.

Тя изтъкна, че през първата година от въвеждането й положителният ефект за туроператорите е бил минимален, защото и продажбите на туристически пакети са били минимални. Тази година ще е втората пълна година с нормална бизнес среда, в която можем да осъществяваме продажби, и за да може да бъде усетен ефектът от мярката, е важно тя да бъде продължена до края на годината, категорична беше Горанова. Посещенията на чуждестранни туристи това лято Към момента най-големият пазар за организирани почивки на чужденци в България продължава да е Румъния, разказа председателят на АБТТА. Увеличение тази година има и на полския пазар, както и от съседните държави от бивша Югославия. Очаква се увеличение и от Прибалтийските страни заради факта, че от средата на юни вече има директни полети от тези държави до Варна и до София, което автоматично рефлектира върху потока туристи от тези дестинации, коментира Горанова. Тя съобщи, че заради добрите метеорологични условия записванията за почивки у нас са с добри темпове и допълни, че очакванията на бранша са за по-дълъг летен сезон спрямо този през миналата година. Предпочитанията за почивки на чужденци на Българското Черноморие от години са постоянни.

Търсените дестинации са традиционни, защото найвече са обусловени от транспортната достъпност до тях, отбеляза председателят на АБТТА. По-думите й от години много повече са чартърните полети до Бургас, отколкото до Варна и по тази причина Южното Черноморие е по-търсено. Гостите от държавите от бивша Югославия, както и от Полша и Чехия търсят почивки с по-скромен бюджет, поради което туристите от тези страни се ориентират повече на юг, както е било и преди демократичните промени, коментира Горанова. Според бранша програмата за съвместна реклама на туристическия продукт между държавата и черноморските общини има положителен ефект върху летния сезон. Ние подкрепяме тази програма, както и последващото й развитие и прилагане във вътрешността на страната, каза председателят на АБТТА. Горанова изрази надежда и очакване за ръст този летен сезон на броя на пренощувалите чуждестранни туристи у нас спрямо миналата година и прогнозира, че България може да достигне нивата от предпандемичната 2019 година. Като процентен ръст е все още рано да се каже, защото сезонът е динамичен, но според мен е реалистично да се говори за поне 10 на сто увеличение спрямо миналата година на броя нощувки на чуждестранни туристи в морските ни курорти, каза Горанова. Но, в крайна сметка, винаги сме нащрек какво може да се случи, допълни председателят на АБТТА.

Поредно лято с проблеми с морската вода Последният проблем с морската вода в района на Кранево най-вече се отразява върху вътрешния пазар, коментира Горанова и допълни, че основно това се дължи на факта, че информацията не е достигнала до чуждестранните гости - от една страна, а от друга - този район не е сред найпредпочитаните от летовниците от чужбина. За съжаление,всяка година се случват такива неща, миналата година се появи проблем с евентуалното замърсяване на водата заради язовир "Нова Каховка" и подвеждащата информация около това, отбеляза Горанова.

Тя изрази съжаление, че във връзка със ситуацията в Кранево не е била навреме подадена ясна информация за случилото се, дали това е опасно за плажуващите и какво трябва да правят както летуващите, така и концесионерите на плажа и местните хотелите. По думите й обаче ефектът от проблема в Кранево е локален и не би трябвало като цяло да се отрази върху летния сезон. Новият стар министър на туризма Според председателя на АБТТА сегашният служебен министър на туризма Евтим Милошев, който е и кандидат за същия пост в проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков, не е натрупал необходимата за сектора експертиза и няма нужния административен опит. Не вярвам за тези два месеца, в които господин Милошев управлява туризма, да е успял да навлезе в цялата проблематика и да познава в детайли бранша - познания, които са необходими за един министър от редовно правителство, каза Горанова.

Тя посочи, че това, че той идва от бизнеса, е положително, защото разбира потребностите на деловите среди, но допълни, че Милошев няма опит в административното управление. Това със сигурност му отнема време и усилия, каквито ние нямаме. Вече четвърта година непрекъснато ни се сменят министрите, нямаме министър, който да започне да работи с визия и с хоризонт по-дълъг от дори половин година, посочи председателят на АБТТА. Тя допълни, че това е "пагубно за туризма, защото сделки се сключват за години напред и пазари се привличат при разговори за години напред". Липсва стратегия, заяви Горанова.

По думите й за кандидата за поста министър не е задължително да е човек от бранша. Но ако не е човек от бранша, то поне да има опит в държавна структура, да знае как функционира държавният апарат и да има управленски умения. Или едното, или другото, заяви председателят на АБТТА.