Новини Събития

Мними екскурзоводи изкочиха в Несебър и Созопол

   
Мними екскурзоводи изкочиха в Несебър и Созопол

Мними екскурзоводи се появиха в Несебър и Созопол. Пред БНТ гидове, които си имат лиценз и са изрядни платци на данъци, споделиха, че нелегалните им конкуренти привличат туристи във Фейсбук и им подбиват цените. 

Туристическият бранш сигнализира за проблем със сивия сектор. В разгара на сезона екскурзоводи по Южното Черноморие изразиха своето недоволство по повод зачестилите случаи на нелицензирани гидове, които упражняват дейността незаконно и подбиват цените. Най-често нелоялната практика на мними екскурзоводи се наблюдава около туристическите обекти в Несебър и Созопол, където са едни от най-големите туристически групи, поясни репортерът Елеана Цанова.

„В разгара на летния сезон все повече мними екскурзоводи се появяват на юг по морето. Проблемът е от години, като в повечето случаи гидовете без лиценз работят с нелегални туроператори и превозвачи“, обясни тя. 

“Не може един да плаща лиценз, който струва няколко хиляди лева, да спазва всички правила, да си плаща застраховките и в един момент едни хора, дошли от къде ли не - и от чужбина, и от България, да си правят едни странички във Фейсбук, да събират хора от улицата и да предлагат дъмпингови цени най-вече.”, каза председателят на Югоизточния съюз на екскурзоводите Кристалина Пирева. 
 
“Колеги с руски, с немски езици доста дълги периоди стоят без работа. При всички положения те подбиват цената на хонорарите, защото екскурзоводът е свободна професия. Не всички колеги са на трудови договори”, каза екскурзоводът Бояна Спасова.

Работещите в сивия сектор са и некомпетентни да упражняват професията.

“Информацията понякога не е меродавна, която се поднася на туристите. Аз водя на полски. Разбирам езика и чувам какво говорят”, каза още Спасова.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че до края на май са извършени около 100 проверки на туроператори и екскурзоводи.

“Законът предвижда и съответната санкция за туроператор, който наеме неправоспособен екскурзовод, като там глобата е от 1000 до 2000 лв.”, каза директорът на ГД “Контрол на пазара” към КЗП Игнат Арсенов. 

От комисията правят проверки и по подадени жалби и сигнали.