Новини Събития

Сейшели празнува 20 години приятелство с България и ръст в туризма

   
Сейшели празнува 20 години приятелство с България и ръст в туризма

„Сейшелските острови се превърнаха в една от най-предпочитаните екзотични дестинации за почивка от българите“. Това сподели Максим Бехар, почетният генерален консул на Република Сейшели в България, на тържествения коктейл по повод 48-годишнината от независимостта на Сейшели и 20-годишнината от създаването на консулството в България. Събитието посрещна десетки приятели на държавата, представители на дипломатическия корпус, правителството и бизнеса, тур оператори и медии.

Максим Бехар и Н. Пр. Закия ел Мидауи, доайен на Дипломатическия корпус в България

Н. Пр. Закия ел Мидауи, доайенът на Дипломатическия корпус в България и посланик на Кралство Мароко в България, която бе сред почетните гости на събитието, връчи

статуетка на Максим Бехар за неговия принос за развитието на дипломатическите, икономическите и туристическите отношения между Сейшели и България.

Н. Пр. Мидауи добави: „Днес отбелязваме не само независимостта на Република Сейшели, но и нейното културно многообразие, единство, хармония, толерантност и добро управление. Богати на природни красоти и ресурси, Сейшелските острови имат чудесен почетен генерален консул в лицето на Максим Бехар, който представлява интересите на страната в България повече от 20 години и е сред най-добрите почетни консули, представляващи чужда държава в България.“

„Щастлив съм да представлявам една невероятно красива, мирна и смела страна –

Република Сейшели, разположена на 115 острова в Индийския океан. През последните 20 години страната претърпя голяма трансформация и напредък. Днес имаме силни приятелски връзки с множество страни в Европа, пазарът и туристическия сектор са значително развити, жителите и бизнесът стават все по-активни в дигиталния свят, докато продължаваме да опазваме богата ни природа и културни традиции. Успяхме да засилим туристическия интерес към нашите прекрасни острови, особено в България, насърчавайки нови бизнес възможности между двете страни“, сподели Максим Бехар.

Сред официалните гости на събитието бяха още Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма, Н. Пр. Румен Петров, директор на дирекция „Близък изток и Африка“ в МВнР, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, и Виктор Меламед, член на УС на Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ) и почетен консул на Кралство Тайланд в България.

От името на Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Виктор Меламед връчи грамота на Максим Бехар, за неговия принос към развитието на асоциацията и активна работа за нейното позициониране като приятелско място с международно влияние.

Събитието не само честваше успехите на консулството през последните две десетилетия, но и представи на гостите книгата „Сейшелски рецепти и още за „Рая на Земята“ от Максим Бехар, разкриваща тайните на креолската кухня и уникалните красоти на Сейшелските острови.

Максим Бехар активно работи за развитието на добрите отношения между Сейшели и България,

като представлява страните на международни срещи, форуми и конференции. Той е инициатор на успешни проекти като Сейшелския инвестиционен форум, който и до днес привлича чуждестранни инвестиции, първата сейшелска информационна агенция – Seychelles News Agency, класирана сред най-добрите в Африка, и модерната уеб визия на националния вестник Seychelles NATION. Бехар е председател на Комитета по PR и медии на Световната федерация на консулите FICAC, както и вицепрезидент и говорител на Асоциацията на почетните консули в България.

Генералното консулство на Република Сейшели в България е създадено през юли 2004 г. с решение №578 на Министерството на външните работи на България. Седалището му е в София, а консулският му окръг обхваща цяла България. Консулството е член на Консулската асоциация и е сред основателите на Групата на африканските дипломати в България.