Оферти

Уиски тур в Спейсайд, Шотландия

   
Уиски тур в Спейсайд, Шотландия

Добре дошли в сърцето на родината на шотландското уиски – Спейсайд! Сгушен в тучните хълмове на североизточна Шотландия, Спейсайд е известен с богатото си уиски наследство и живописни пейзажи. Присъединете се към нас за едно незабравимо пътешествие из този очарователен регион, където ще разгледате световноизвестни дестилерии, ще опитате изискани уискита и ще се потопите в завладяващата история и култура на производството на шотландско уиски . Отвъд дестилериите опознайте спиращите дъха пейзажи на Спейсайд. Разходете се из живописни селца и се разхождайте по бреговете на река Спей. Нашият тур ще ви отведе до шест от най-уважаваните дестилерии в региона, всяка от които предлага уникален поглед към изкуството и науката за производство на уиски. Докато пътувате през тези дестилерии, ще откриете страстта, майсторството и иновациите, които определят уискито от Спейсайд. Постигнете по-дълбоко разбиране на културното и историческото значение на уискито в Шотландия. Ще посетим кооператива Speyside Cooperage, за да видите майстори-бъчвари по време на работа и да се запознаете с изкуството на производството на бъчви. Открийте историите и традициите, които са оформили наследството на уискито в Спейсайд.

Потопете се в магията на уискито от Спейсайд:

По време на този тур ще навлезете дълбоко в сърцето на наследството на уискито в Спейсайд. От тънкостите на процеса на дестилация до изкуството на изработката на бъчви и фините нюанси на дегустацията на уиски – всеки аспект на тази обиколка е предназначен да задълбочи вашето разбиране и удоволствие от шотландското уиски. Независимо дали се наслаждавате на деликатните флорални нотки на млад сингъл малц или на богатата сложност на отлежал продукт, всяка дегустация ще бъде откривателско пътешествие, подчертаващо майсторството и традициите, които определят уискито в Спейсайд. Присъединете се към нас за едно незабравимо изследване на чудесата на производството на уиски!

Завършете шотландското си пътешествие с посещение на завладяващата столица Единбург. Град, в който древната история плавно се съчетава с динамичната съвременна култура – драматичният му силует, доминиран от историческата крепост, кацнала на върха на Касъл Рок, подготвя сцената за едно пътуване във времето.

Пригответе да бъдете запленени от историите, вкусовете и традициите на най-доброто от Шотландия!  Slàinte mhath! (Добро здраве!)

Какво да очаквате:

Комфорт: Пътувайте с комфортен минибус с шофьор. Насладете се на удобството и се потопете изцяло в атмосферата.

Персонализирано преживяване: Независимо дали сте опитен любител на уискито или любопитен начинаещ, нашият тур е удивително преживяване в малка група до 7 човека.

Експертен гид: Нашият опитен гид е страстен любител на уискито и региона Спейсайд. Той ще предостави завладяващи познания за незабравимо и информативно преживяване.

Акценти в тура:

Преживявания в дестилериите:

В Спейсайд производството на уиски е занаят, почитан от векове, с техники, предавани от поколения. Ангажиментът към качеството започва с използването на чиста изворна вода и местен ечемик. Всяка дестилерия в региона предлага задълбочено запознаване с традиционните методи, които създават уискита с отличителни и запомнящи се вкусове.

Дестилериите в Спейсайд безпроблемно съчетават иновативни технологии с дълбоко вкоренени традиции. Те са известни със зашеметяващата си архитектура и модерните съоръжения, като поставят силен акцент върху процеса на отлежаване. Използването на специално подбрани бъчви придава на уискито богат и сложен вкус. По време на посещение в която и да е дестилерия в региона, ще се запознаете с щателния процес на подбор на бъчви и ще се насладите на дегустации на най-изящните напитки.

Занаятчийското майсторство е на преден план в Спейсайд. Дестилериите тук контролират всяка стъпка от процеса на производство на уиски – от отглеждането на ечемик до управлението на бъчварници, където бъчвите се изработват ръчно. Отдадеността на занаятчийството е очевидна в богатите, плътни вкусове на уискитата. Гостите могат да разгледат традиционните етажи за малцуване, пещите за сушене на ечемик и медникарските цехове за изработка и ремонт на бъчви.

Дестилериите в Спейсайд предлагат уникален подход към производството на уиски. Независимо дали става въпрос за използването на древни техники за опушване на торф, ексклузивни довършителни процеси в бъчви или иновативни методи за отлежаване, всяка дестилерия добавя свой отличителен характер към уиски пътешествието ви.

Дегустационни сесии:

Отдайте се на ексклузивни дегустации, водени от компетентни експерти. Опитайте различни уискита от Спейсайд, всяко от които има уникален характер и вкусов профил. Научете се да оценявате фините нюанси и сложността, които определят тези спиртни напитки от световна класа.  Тези сесии имат за цел да подобрят оценката ви за уискитата от Спийсайд, като предоставят информация за процесите на дестилация и отлежаване. Ще дегустирате различни видове уиски – от млади и жизнени спиртни напитки до добре отлежали, сложни единични малцови уискита.

Фестивално преживяване:

Акцент на вашето уиски приключение е фестивалът Distilled в Елджин. Този фестивал се провежда ежегодно и е празник на най-добрите храни и напитки в региона. По време на Distilled ще имате възможност да опитате голямо разнообразие от уискита от цял Спейсайд, да се срещнете с майстори дестилатори и да се поучите от експерти в бранша. Оживената атмосфера на фестивала, съчетана с възможността да се опитат редки и лимитирани серии уискита, го прави задължителен за посещение от всеки любител на уискито.

Програма:

Ден 1– Полет с Ryanair от София до Единбург в 11:45. Трансфер с частен бус до град Аберлоур. По пътя ще се отбием до първата дестилерия, за да дадем старт на уиски преживяването. Ще посетим най-високата и най-студена дестилерия в Шотландия, за да откриете ръчно изработения класически сингъл малц Dalwhinnie. Страстните екскурзоводи ще ви преведат през производствения процес с обиколка на емблематичната ни дестилерия, последвана от дегустация на три сингъл малца, всеки от които е съчетан със занаятчийски шотландски шоколад. След като се насладим на първите глътки качествено уиски на шотландска земя, се отправяме към мястото ни за настаняване- къща за гости на самата река Спей. Тя помещава и един от най-добрите уиски барове в региона. Свободно време и нощувка.

Ден 2- Стартираме лежерно деня, с разходки в града и покрай реката. Обядваме стабилно, защото след обяда започваме с преживяванията за деня- първата дегустация ще бъде Aberlour. Повечето Aberlour Speyside Single Malts отлежават в най-качествените бъчви от бивш американски дъб за бърбън или от бивш европейски дъб за шери, в резултат на което се получават уискита с уникален характер. Обикновено майсторите вземат уиски от всеки тип бъчва, за да създадат уиски, отлежало в двойна бъчва, което е истинска кулминация на времето, майсторството и възнаграждаващата сложност. В това дегустационно изживяване ще се запознаете с чудесен богат алкохол от ново производство, преди да преминете към експресия, създадена чрез отлежаване в двойна бъчва. След това ще деконструирате традиционни методи, като опитате две ексклузивни серии от дестилерията, след това ще изследвате серия от единични бъчви и накрая ще завършите с лимитирана серия готова версия.

След това невероятно изживяване, се отпряваме с комфортния ни бус към втората дестилерия за деня- Glen Moray. Този тур ще ви запознае с производството на дестилерията, като ви обясни процесите, които стоят зад производството на сингъл малц уиски. Ще посетите емблематичния склад 1, за да се запознаете с процеса на отлежаване, преди да завършите в бара с допълнителна дегустация на две уискита.

Отправяме се към град Елджин, където се потопим във фестивала Distilled– той събира повече от половината от всички дестилерии в Шотландия, затова уискито е добре представено. Но тъй като дългогодишният опит на региона в дестилирането продължава да се разпространява навън, събитието е домакин и на много иновативни нови дестилатори на джин и водка, както и на превъзходни занаятчийски пивоварни. В залата на Elgin Town Hall посетителите могат да се запознаят с майсторите дестилатори и да се учат от тях, да пият коктейли, да опитат най-добрите местни напитки. От известните марки уиски до новите производители на джин, водка и ром, местни крафт бири и най-добрите храни, които регионът може да предложи – Distilled отбелязва постоянно развиващата се култура на сцената за храни и напитки в Спейсайд.

Връщане обратно в Аберлоур. Нощувка.

Ден 3- След закуска стартираме уиски преживяванията с посещение в Glenfiddich. Тя е една от малкото дестилерии за сингъл малц, които остават изцяло семейна собственост и сега е най-награждаваното шотландско уиски от сингъл малц в света – истинско отражение на новаторския характер на нашия основател, предаван от поколение на поколение. Ще научите повече за семейството смелчаци, историята на Glenfiddich и процеса на производство на уиски по време на обиколката на дестилерията. След тура следва дегустация на четири уискита.

Продължаваме с втора дестилерия (очаквайте коя!).

След нея, се отправяме към Strathisla. Перфектната обиколка за запознаване с производството на уиски, при която домакинът ще ви заведе в производствените помещения, ще ви обясни процеса на дестилация от началото до края, ще ви запознае с ароматите и вкусовете по пътя и след това ще ви отведе в хладното спокойствие на склада, където отлежават скъпоценните бъчви. Накрая можете да се насладите на дегустация на три уискита и да научите за сложната връзка между сингъл малц и световноизвестните смеси Chivas Regal.

Връщаме се обратно в Аберлоур, свободно време и нощувка.

Ден 4- Освобождаваме къщата и се отправяме към Единбург. Но преди това една задължителна спирка. Сгушен в сърцето на световната столица на малцовото уиски, Speyside Cooperage е дом на древното изкуство на бъчварството от 1947 г. насам. Тук, в царството на бъчвите, ви очаква топло местно посрещане. Това е уникална възможност да научите от първа ръка какво значение има бъчвата в процеса на отлежаване и да проследите пътя на малкия жълъд до съзряването му като величествена дъбова бъчва. Ще можете да наблюдавате работата на бъчварницата, а вашият гид ще ви обясни върху какво работят ковачите в конкретния момент и ще ви разкаже за различните забележителности на обекта и ще ви обясни употребата на различните инструменти – много от тях са останали непроменени от векове. А черешката е дегустация на собствено 10-годишно малцово уиски Speyside.

Пристигане в Единбург и настаняване. Свободно време за изследване на този великолепен град, чиято древна история плавно се съчетава с динамичната съвременна култура – драматичният му силует, доминиран от историческата крепост, кацнала на върха на Касъл Рок, подготвя сцената за едно пътуване във времето. Сърцето на града бие по оживена улица, която се простира от тази емблематична крепост до великолепен дворец, преплитайки се през гоблен от магазини, ресторанти и исторически забележителности. Разхождайки се из Единбург, ще усетите тежестта на вековете в калдъръмените му улички и скрити затвори, където всеки ъгъл разкрива нова история. Официалната кралска резиденция с великолепните си държавни апартаменти и руините на древно абатство ви кани да влезете в обувките на минали и настоящи монарси. Междувременно ви очаква съкровищница от артефакти, които разказват за пътя на Шотландия от праисторическите времена до съвременните иновации.

Нощувка.

Ден 5 – Ранен полет към София на Ryanair в 7:05.

За повече информация вижте ТУК.