Събития

Барселона увеличава туристическия данък през октомври

   
Барселона увеличава туристическия данък през октомври

В Барселона се събира туристическа такса и градска такса: Каква е разликата и колко са те?

Туристическият данък в Барселона е един от най-бързо растящите в Европа. От 2012 г. насам горещата точка за посетители добавя допълнителна такса към регионалния туристически данък.

През 2022 г. градските власти обявиха, че т.нар. градски данък ще бъде увеличен през следващите две години, припомня Euronews.

Таксата на града варира в зависимост от вида на настаняването на посетителите и се събира само за официалните туристически места за настаняване. През април тази година тя се повиши от 2,75 евро на 3,25 евро. Барселона е най-посещаваният град в Испания и продължава да се бори със свръхтуризма.

В отговор на това градският съвет наскоро гласува в подкрепа на повишаването на данъка до 4 евро на човек от октомври.

Колко е туристическият данък в Барселона?

Посетителите на Барселона трябва да плащат както регионален туристически данък, така и градски данък.

Регионалният данък варира в зависимост от вида на мястото за настаняване, в което сте отседнали. За четиризвездни хотели той е 1,70 евро, за жилища под наем като Airbnb - 2,25 евро, а за петзвездни и луксозни хотели - 3,50 евро.

Пасажерите на круизни кораби, които прекарват по-малко от 12 часа в града, плащат 3 евро за региона, а тези, които прекарват повече от 12 часа - 2 евро.

Отделната градска такса, която се прилага при престой от максимум седем нощувки, непрекъснато се увеличава. Понастоящем той е определен на 3,25 евро на вечер за повечето посетители и 4 евро за тези, които са отседнали в туристически апартаменти или са спрели с круиз за по-малко от 12 часа.

Какво означава това за цените на нощувките в Барселона през 2024 г.?

От октомври 2024 г. посетителите на Барселона ще трябва да плащат 4 евро на града в допълнение към регионалния туристически данък - увеличение с 0,75 евро на нощувка.

Това означава, че гостите на петзвездни места за настаняване ще плащат общо 7,50 евро на нощ - 52,50 евро на човек за седмичен престой, в сравнение с настоящите 47,25 евро.

Според кмета на града идеята на тази мярка е да се насърчи "качественият" туризъм пред големите цифри и да се плати за разходи като почистване и охрана.

Защо в Барселона има туристическа такса?

Властите на Барселона заявиха, че повишената туристическа такса има за цел да привлече "качествен" туризъм, а не голям брой посетители.

Градът се посещава средно от 32 милиона посетители годишно, много от които пристигат с круизни кораби.

През 2022 г. каталунската столица стартира нови мерки за ограничаване на нарушенията от екскурзиите, включително ограничения на шума.

Barcelona en Comú, която беше сред партиите, гласували в подкрепа на увеличението през октомври, заяви, че "туризмът е достигнал своя предел", съобщава испанският вестник El Pais.

Повишаването на туристическия данък, който се разпределя между Генералитета на Барселона и Градския съвет, ще подпомогне и бюджета на града.

Властите се надяват, че новият по-висок данък ще увеличи приходите от 95 млн. евро на 115 млн. евро през 2024 г.

"Икономическите данни за туризма през 2019 г. вече се увеличават, но не по отношение на броя на туристите, а по отношение на размера на приходите от туризъм в Барселона", заяви заместник-кметът Жауме Колбони.

"Това беше търсената цел: да се ограничи броят на туристите и да се увеличат приходите от туристи, защото нашият модел вече не е масов туризъм, а качествен туризъм, който създава добавена стойност за града."

Съветът заяви, че приходите ще бъдат използвани за финансиране на инфраструктурата на града, включително за подобряване на пътищата, автобусните услуги и ескалаторите.

Кои други испански градове имат туристически данък?

Барселона не е единствената гореща туристическа точка в Испания, която облага посетителите с данък, за да се справи с тяхното въздействие.

На Балеарските острови (Майорка, Менорка, Ибиса, Форментера) се събира такса за нощувка в размер на 1-4 евро за всеки турист на възраст 16 години. Известна като данък за устойчив туризъм, тя се използва за насърчаване на по-добри туристически практики и опазване на природата на островите.

Валенсия планираше да въведе подобна мярка в края на миналата година, но след изборите през 2023 г. тя беше отменена. Тя предвиждаше пътуващите да плащат между 50 цента и 2 евро на вечер за не повече от седем нощувки.