Новини Транспорт

ОБТ алармира Министерство на туризма за затруднения трафик на ГКПП Дуранкулак

   
ОБТ алармира Министерство на туризма за затруднения трафик на ГКПП Дуранкулак

Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) алармира Министерство на туризма за затруднения трафик на ГКПП Дуранкулак по сигнал на членове, съобщиха от организацията. В писмо до министър Евтим Милошев Сдружението настоява за цялостно и трайно решение на проблема с преминаващите туристически автобуси, тежкотоварни камиони и леки автомобили, които ползват само една лента в най-натоварения туристически сезон.
„Това води до чакане между 6-8 часа на пътниците в автобусите. Не коментираме възможностите за купуване на вода и ползването на тоалетна в тези горещи дни. Шофьорите, пред които стоят стотици километри, прекарват по 6-8 часа от работното си време от общо 12-те часа, установени по закон”, обясни Павлина Илиева, председател на ОБТ. Тя подчерта, че те трябва да престъпят норматива, за да превозят туристите и товарите до крайната точка, а това е добре известно на румънските контролни органи, които не им спестяват санкциите.
„Да не говорим, че има вече и два инцидента с автобуси на Румънска територия след дългото преминаване на нашата граница”, посочи Илиева. 
Трафикът от Полша, Молдова, Украйна, Румъния през ГКПП Дуранкулак е увеличен, заради ремонта на Дунав мост. Това са туристи, които пътуват не само до България, но и до съседна Турция. 
Затова от ОБТ считаме, че спирането на тежкотоварните камиони през уикенда не е ефективна мярка и искаме от Министерството и останалите компетентни органи да решат комплексно проблема. Едно от решенията, според Сдружението, е, да се върне тежкотоварният трафик през ГКПП Кардам, както и да се разширят лентите в посока вход/изход, за да отговарят на натоварването на пропускателния пункт.