Анализи

Преживелищен туризъм - новата мода при пътуванията

   
Преживелищен туризъм - новата мода при пътуванията

Пътуването и туризмът в наши дни включват много различни възможности да изследвате света. От агротуризъм до алтернативен туризъм и много други дефиниции, посланието е ясно: все повече пътници търсят начини да изживеят света. Един от тези начини на пътуване е преживелищният туризъм.

В рубриката „Аз, потребителят“, в „преди обед“ Светлозара Лзарова ни разказа малко повече за тази нова мода при пътешествениците. Тя ни запозна с Борис Лефтеров, основател на Асоциация на младите хотелиери, който даде идеи за най-евтините преживявания.

Какво е преживелищен туризъм

Пътуването чрез преживяване може да се определи като форма на туризъм, която се фокусира върху ангажирането с културата, храната, историята, наследството и околната среда на страната. Целта е, чрез преживявания, туристът изцяло да се потопи в духа на страната, която посещава.

Самото преживяване може да бъде спокойно или екстремно, но важното е да ви даде най-добрата емоция.

Новата мода в туризма

Преживелищният туризъм е пряко свързан с хотелиерството и засяга така наречените „лайфстайл хотели“. Това, което те предлагат, техните ресторанти и барове са локализирани спрямо културата, в която са намират и предлагат на посетители си най-доброто културно изживяване. В момента страната, която се обръща към този тип туризъм е Италия. Там предлагат разлиен тип преживявания, които със сигурност ще останат цял живот в съзнанието ви. Например в Тоскана можете да берете грозде, което след това да смачкате и да с насладите на готовия сок или можете да готвите италиански специалитети с местни хора.

Бюджетен преживелищен туризъм

Ако се намирате на морето и се чудите какво можете да правите, Бургас ви е приготвил забавни преживявания, които не изискват голяма сума пари. Можете да наемете колело и да се насладите на красотите на града. Всичко, което ви трябва е зареден телефон и приложение. Може да видите информационни табла по целия град, на които пише инструкциите за наемане на колело. Ако пък искате да си починете и да се разхладите в горещите летни дни, ето една идея, която ще ви струва по-малко от 10лв.

Може да посетите бургаските солници само за цена от 8 лв. Този спа център на открито е и с доказан медицински ефект. Прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания.

За почитателите на планината може да посетите язовир Студен кладенец. Там се намира най-дългият въжен мост в страната, близо до него има и много антични крепости. Втората дестинация, която може да посетите са Стобските пирамиди. Стобските пирамиди са скални образувания близо до село Стоб.