Анализи Новини

В България има суперструктура за целогодишен туризъм

   
В България има суперструктура за целогодишен туризъм

Катедра „Икономика на туризма“ в УНСС представи новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“, която е в портфолиото на университета за учебната 2024/2025 година. Тя е в образователно-квалификационна степен „Бакалавър“ и ще се изучава само дистанционно, платена форма на обучение. Новосъздадената специалност е подготвяна години след внимателно проучване на всички аспекти на туризма и нуждите на бизнеса. Това коментираха проф. д-р Мариана Янева - ръководител катедра „Икономика на туризма“ в УНСС, в предаването „В развитие“, с водеща Вероника Денизова.

"След дълги години като екип от академични експерти и професионалисти, базирайки се на множество проучвания, каквито ние сме задължени да правим, успяхме да установим от кои видове туризъм България ще печели най-много.“

Идеята на специалността е да се „ребрандира“ България като дестинация за 4 сезона като се създадат специалисти и професионалисти, виждащи бъдещето на индустрията и тяхното развитие в нея, създавайки една нова туристическа култура в страната ни. 

Здравният туризъм не трябва да бъде асоцииран само с медицинския туризъм, защото той включва още климатолечение, термални извори, лечебна кал, wellness процедури за хармония между тяло, ум и дух и най-популярния сред видовете здравен туризъм - спа.

Предимствата на специалността „Здравен и делови туризъм и икономика“ са многобройни, но една от ключовите идеи е да се създадат подготвени кадри, мотивирани да работят в сферата целогодишно. 

„В България има необходимата „суперструктура“ за целогодишен туризъм, но трябва да се изгради и целогодишен продукт“, коментира проф. д-р Мариана Янева.

Темата за необходимостта от добре подготвени кадри за приоритетните видове туризъм в България коментира и Недялка Пенева - директор „Човешки ресурси“ в InterContinental Sofia. По думите ѝ деловият туризъм има специфични особености, които трябва да се вземат предвид при обслужването на туристите и удовлетворяването на техните потребности.

"Туризмът е индустрия на гостоприемството и хотелиерството. Нашата идея е най-вече да се грижим за нашите гости.“

Бизнес туристите имат високи изисквания и очаквания. За да задълбочим този вид туризъм у нас, трябва да се инвестира в подготовка на кадри, които да могат да посрещнат всички нужди и специфики на клиентите в дестинациите ни. 

Разбира се, важен е и опитът, който студентите трябва да придобият, за да постигнат успешни резултати в сферата. Практическият опит е важен за изграждането на прецизни кадри, които да движат индустрията в България.

Освен множеството интерактивни практики в УНСС, които поставят студентите в полеви ситуации, от които да се учат, университетът предлага и изнесени занятия, които да подготвят обучаващите се за реалната среда извън учебната зала.

Университетът се грижи не само да намери къде студентите да проведат своите стажове, но и как да се реализират успешно след това. От няколко години учебното заведение разширява партньорската си мрежа, за да вдъхнови младите хора и да останат в индустрията. Насърчаването на предприемачеството също е една от целите на учебната програма.  

Какво ще е туристическото бъдеще на България? Какъв е интересът на младите към заетост в индустрията и има ли много желаещи да се развиват в нея?