Анализи

София е в топ 3 на най-евтините градове за любителите на храната в Европа

   
София е в топ 3 на най-евтините градове за любителите на храната в Европа

Ценители сте на храната, но не обичате да се разорявате? Търсачката за ваканционни имоти под наем Holidu е изготвила класация на градовете в Европа, в които храната и напитките са най-евтини.Използвайки данни за разходите за живот от Numbeo, от Holidu са подредили градовете по средни разходи - от бутилка вино до ястие от среден клас за двама, изготвяйки пътеводител за чревоугодници, независимо от техния бюджет.

Белград оглавява класацията като най-евтиния град в Европа за чревоугодници

Със средна цена под 30 евро на тристепенно меню от среден класа за двама, Белград е идеалното място за следващата ви почивка, вдъхновена от кулинарията, според Holidu. Сръбската столица предлага оживена и хаотична атмосфера и е идеална за почитателите на по-суровата, ъндърграунд сцена.

Без значение с каква нагласа сте, градът може да предложи ненадминати гастрономически изкушения за всеки – независимо дали става въпрос за изискан ресторант и по-висок бюджет или за улична храна на изгодна цена.

Второто място в класацията е за унгарската столица Будапеща

Лечебни термални води, впечатляваща архитектура и невероятен нощен живот не са единствените причини, поради които Будапеща е много обичана дестинация за градска почивка.

Предлаганите в унгарската столица храни също са от най-висока класа. Хапване в евтин ресторант струва средно около 6.56 евро, а цената на местната бира е 1.71 евро, така че няма нужда човек да се разорява, докато е там.

Челната тройка се оформя от София

Посещаващите България често се стичат към ски курортите в страната или пък събират тен по Черноморското крайбрежие, но модерният и младежки град София не трябва да бъде пропускан, според Holidu.

Фактът, че градът често е пренебрегван го прави привлекателен избор за хора, които търсят усещането на едно скрито бижу с по-малко туристи, в сравнение с по-популярните европейски столици.

По отношение на кулинарните изкушения, тук може да се намери огромно предлагане от независими хранителни и питейни заведения из целия град. Така че ако предпочитате типичните български неща за хапване, веган ястие или крафт бира, можете да ги намерите тук, пише Holidu.

Евтино ястие в българската столица струва средно 7.67 евро, според Holidu, докато ястие от среден клас за двама излиза средно 30.67 евро. Вносната бира струва средно 2.04 евро, а капучиното - 1.49 евро.

Топ 10 в класацията се допълва от Краков, Загреб, Прага, Порто, Варшава, Букурещ и Сплит.

Осло е най-скъпият град в Европа за почитателите на храната

Норвежката столица е особено скъпа, когато става въпрос за ястие от среден клас за двама, което може да ви струва около 98.86 евро. Макар и малко по-скъпо, норвежците поддържат високо ниво на качеството.

На второ и трето място сред най-скъпите градове за чревоугодници в Европа са Цюрих и Женева

Едва ли е изненада, че два от трите най-скъпи градове за почитателите на храната в Европа се намират в Швейцария, която е известна с високите си цени и стандарт на живот.

Тристепенно ястие от среден клас за двама може да ви струва около 117 евро в Цюрих, а бирата в Женева – 7.31 евро, така че трябва да сте подготвени финансово за подобно кулинарно пътуване.

Сред 10-те най-скъпи града в класацията на Holidu попадат още Рейкявик, Копенхаген, Хелзинки, Лондон, Дъблин, Стокхолм и Париж.