Новини Събития

Тайланд може да отмени забрана за продажба на алкохол, за да привлича туристи

   
Тайланд може да отмени забрана за продажба на алкохол, за да привлича туристи

Тайландският министър-председател Срета Тависин може да прекрати 52-годишната забрана за следобедна продажба на алкохол след призиви от страна на туристическата индустрия, която се бори с нарастващите разходи и слабите потребителски разходи.

"Премиерът Срета с удоволствие ще разгледа предложенията на ресторантьорите за промяна на законите, които забраняват продажбата на алкохолни напитки от 14:00 до 17:00 ч.", се казва в изявление на уебсайта на кралското тайландско правителство.

Подобен ход ще облекчи многобройните жадни туристи в Тайланд, който се задъхва от температури от почти 38 градуса по Целзий, и ще помогне на баровете, хотелите и заведенията за хранене. Във вторник Бизнес клубът на ресторантьорите изпрати писмо до Срета с искане за спешни мерки за облекчаване на положението - включително прекратяване на забраната за продажба на алкохол в следобедните часове - за да се облекчат нарастващите разходи и замиращата икономика.

"Трябва да разгледаме цялостната картина на този въпрос", казва Срета в изявлението си. "Разходите се увеличават, но правителството също така насърчава туризма, което ще помогне за увеличаване на приходите на ресторантьорите."

Премиерът е подложен на натиск да съживи втората по големина икономика в Югоизточна Азия, като неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че повече от половината тайландци са недоволни от работата на Срета. Страната си поставя за цел тази година да посрещне общо 36,7 млн. туристи, които да допринесат за увеличаване на растежа на брутния вътрешен продукт до 3%. През първото полугодие тя е посрещнала 17,5 млн. чуждестранни туристи.

Но дори и посетителите да се завръщат, Асоциацията на тайландските хотелиери по-рано тази седмица отправи подобен призив за помощ, настоявайки за данъчно облекчение или субсидия за ремонти, тъй като се борят с неравномерното възстановяване след пандемията.

Тричасовата забрана за продажба на алкохол е в сила от 1972 г., когато Тайланд става една от най-популярните дестинации за отдих в света.

Стремежът на туристическата индустрия да предприеме спешни мерки за привличане на посетители идва и в момент, когато Тайланд, който преди две години стана първата страна в Азия, декриминализирала употребата на канабис, се готви да отново да класифицира марихуаната като наркотично вещество, затягайки правилата за засаждане, продажба, износ и внос.