Оферти

Екскурзия Бурса – Коня - Кападокия

   
Екскурзия Бурса – Коня - Кападокия

Програма

1 ден Варна -Бургас-Капъ Куле /Малко Търново/– Анкара

Отпътуване от Варна около 22:00ч.от улица Антим I / От Бургас – ОМВ хотел Мираж около 00:30ч.  Нощен преход.Пристгане в турската столица около обяд.Настаняване в хотела.Свободно време за почивка и разходка.Вечеря .Нощувка.

2 ден – Анкара – соленото езеро туз гьол- Кападокия

Закуска. Разглеждане на символа на Анкара – Цитаделата намираща се в старат част на града ,Разглеждане на мавзолея на Ататюрк , Музея на Анадолските цивилизации.

Отпътуване за Кападокия. По пътя спирка за разглеждане на Соленото езеро. Туз не е по дълбоко от 1-2 метра. Площта му е около 1 600 км².Езерото е с изключителен физиологичен разтвор, и през лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол който достига дебелина до 30 см. Свободно време за снимки. Пристигане в района на Капдокия.Настаняване в хотела.Вечеря .*ПО-ЖЕЛАНИЕ Посещение на ритуала на дервишите и танца Сема в Кападокия (няма включена вечеря и напитки) – 25 евро

Връщане в хотела.Нощувка.

3 ден – Гьореме /Музей на открито/ - Аванос / грънчарския град / Долината на феите- Розовата Долина Зелве– Местността Пашабагъ –Юргюп-крепостта Ючхисар

За по – смелите в 05:30 сутринта предлагаме Полет с Балон над Кападокия , от където се открива цялата красота на района и магия на района.Ще имате възмоност да видите незабравимата гледка при подготовката за полета , надуването на балона , а след това да се насладите на изгрева на слънцето и играта на сенките по долините и природните феномени на местността.

Връщане в хотела около 08:00ч. Закуска. Отпътуване за района Пашабагъ с причудлвите вулканични образувания,свободно време за снимки в долината Зелве и долината на феите, продължаваме към скалните манастири в – Гьореме / музей на открито/ представляващ голям комплекс от скални църкви от 8 – ми век. Национален парк Гьореме прилича по скоро на лунен пейзаж, оформен от процесите на ерозия. В цялата долина Гьореме са пръснати множество скали с най-различни причудливи форми, в които някога са живели хора, ползващи ги като свои домове. Има изградени най-различни църкви и училища, както и цели подземни градове.

Цялата тази площ, която свидетелства за традиционен живот, датиращ от 4 в. е включен в пределите на Национален парк Гьореме, а той самият, както и цялата околност, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Следва обиколка на местността с екскурзовод през цялото време , спирки с възможност за снимки и разглеждане на природните феномени на Кападокия.Отправяме се към Аванос – грънчарския град с посещение на Керамична фабрика и демонстрация на изработката на красиви керамични изделия , ръчно рисувани уникати.Възможност за обяд в градчето разположено на двата бряга на р. Казълърмак . Продължаване за Юргюп – китно градче, известно с виното и ръчно-направените килими. Посещение на винарна с дегустация на вина и възможност за покупка.

Отпътуване за Крепостта Ючхисар - Най - високата точка в Кападокия.Свободно време.Отпътуване към хотела.Вечеря.* По-желание след вечеря посещение на скален ресторант с фолклорна и ориенталска програма / без вечеря ,само неограничени напитки -бира,вина,ракия,водка ,джин,кола,фанта и сокове/ Връщане в хотела късно вечерта.Нощувка.

4 ден –Кападокия-Подземният град Каймаклъ – Долината Ъхлара- Коня

Закуска. Посещение на Подземния град Каймаклъ / един от 36-те открити подземни градове /.  За първи път отваря врати за туристите през 1964г.Древното му име е Енегуп.Къщите са построени в около 100 тунела, като тунелите са тесни, ниски и под наклон.На четирите етажа отворени за туристите всяко място е организирано около вентилационна шахта.По този начин всяко помещение трябва да е съобразено спрямо наличието на вентилация.Ще останете изумени как още преди 4000 години хетите са прокопали десетки километри галерии ,превръщайки ги в цели градове снабдени с всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, жилищни помещения. Смята се,че в кападокийските скални обители и подземни градове са живели до 80 хиляди жители. Отпътуване към живописната долина Ъхлара, образувана вследствие многогодишното протичане на река Меледениз и приличаща много на Колорадския каньон.Долината Ъхлара е едно от най-големите съсредоточия на християнски скални култови обекти в света.Заселването и строителството на църкви в скалите на древната Перистрема ,започва от IV век ,като до XIV век обителите достигат до 105 на брой, разкрити досега.По протежение на каньона ,открити за посещение са общо 13 църкви ,разпръснати по цялата долина от с.Ъхлара до с. Белисирма ,отглас от гръцкото име на района Перистрема по време на Византийската империя.Ще направим снимки от панорамната площадка над долината.Продължаваме към град Аксарай.Възможност за обяд.Продължаваме към град Коня.Посещение на Мавзолеят на Мевляна Руми - основател на ордена Мевлевие /ордена на въртящите се дервиши/.Настаняване в хотела.Вечеря.Нощувка.

5 ден – Коня-Бурса

Закуска. Обиколка на Коня- Джамията Аллаедин и Медресето.Отпътуване в посока историческата област Кютахия известна с добре развитата си керамичната индустрия (производство на плочки и грънчарство).Кратка почивка в Кютахия и възможност за посещение на цех за грънчарски и керамични изделия. Продължаваме към Бурса. Пристигане в Бурса - Бурса е като оазис, който се открива внезапно пред погледа на зажаднял за вода и цивилизация пустинен пътник. Градът веднага очарова с модерната си визия, неоновите светлини и оживените улици до късно вечерта. Градът се намира на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове.Настаняване в хотела.Вечеря.Нощувка.

6 ден Бурса – България

Закуска.Пешеходна обиколка с посещение на гробницата на основателите на Османската държава Осман и Орхан, павилиона на Ататюрк, парка на културата и др. Зелената Джамия и Улу Джамия, Коза Хан и символа на Бурса - османското тюрбе.Хълма Топ хане.Свободно време.Отпътуване за България.Пристигане късно вечерта в съответния град.

За повече информация вижте ТУК.