Новини Транспорт

ЕК даде зелена светлина Lufthansa да придобие дял от ITA Airways

   
ЕК даде зелена светлина Lufthansa да придобие дял от ITA Airways

Европейската комисия( EК) обяви, че разрешава на германската авиокомпания Lufthansa да придобие миноритарен дял от италианския си конкурент ITA Airways, предаде ДПА. Решение по казуса се очакваше до утре, като първоначално Брюксел не даде зелена светлина за сделката.

Изразените опасения тогава бяха, че потребителите могат да се сблъскат с по-високи цени и по-ниско качество на авиокомпаниите в и извън Италия поради ограничената конкуренция.

През май 2023 г. Lufthansa  се съгласи да придобие 41 на сто от ITA Airways,  срещу 325 милиона евро, припомня ДПА. Съгласно споразумението германското дружество може да придобие още 49 процента от книжата на  италианския авиопревозвач през 2025 г. при определени условия, а останалите 10 процента - на по-късен етап.

Днес еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление заяви, че регулаторите са доволни, "че остава достатъчно ниво на конкурентен натиск" върху италианския въздушен транспорт, след като бяха намерени решения.

За да успокоят регулаторите на ЕС, Lufthansa  и италианското правителство се споразумяха да улеснят оперирането на полети на къси разстояния от конкурентни авиокомпании до Централна Европа и да споделят слотове за кацане на летището в Милано, за да намалят потенциалното господство на германския авиопревозвач.

Преди около месец италианското правителство предупреди Брюксел да не възпрепятства сделката.

ITA Airways бе създадена през 2020 г., след като се стигна до преструктуриране на фалиралия италиански авиопревозвач Alitalia, припомня ДПА, цитирана от БТА