Новини Събития

Голяма статуя на божество откриха в Хераклея Синтика

   
 Голяма статуя на божество откриха в Хераклея Синтика

На голяма статуя - над човешки ръст, се натъкна екипът на проф. д-р Людмил Вагалински още на третия ден от подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко, съобщи екипът във фейсбук Archaeologia Bulgarica. Все още не е ясно дали скулптурата е запазена изцяло, но според проучвателите вероятно става дума за божество. Статуята, изработена от мрамор, е намерена в подземния канал на града.

Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да не се увреди. На този етап не е ясно дали скулптурата е напълно запазена, но според археолозите може да се смята, че вероятно става дума за божество. През следващите дни ще бъде подсилена охраната на място в обекта. Това е по настояване на ръководителя на проучванията проф. Людмил Вагалински, обсъдено с кмета Димитър Бръчков. Археологическите проучвания започнаха на първи юли, ще продължат до началото на есента.

Община Петрич ще продължи с подкрепата си за развитието на този важен обект. Античният град се проучва от археолози повече от 10 г. и там са намерени изключително ценни находки. Хераклея Синтика пък бе открит за посетители преди два месеца след като община Петрич социализира разкритите досега терени и превърна разкопките в любимо място за туристите.