Анализи

София е пета в класация за най-спокойни места за отдих в Европа

   
София е пета в класация за най-спокойни места за отдих в Европа

София е на пето място сред най-спокойните места за отдих в Европа, показва класация на британската компания HAYPP, направена въз основа на анализ на данни по няколко показателя, сред които достъп до градски транспорт, природни кътчета, места за спа и балнеолечение. Българската столица си дели позицията с Марсилия. 

На първо място в класацията за градове с най-ниски нива на стрес е френският град Ница. По отношение на възможностиte за релаксация, той получава 75,4 от 100 точки. Разположен на Френската ривиера, градът осигурява лесен достъп до градски транспорт и 49 природни кътчета, на които туристите да се насладят на красотата му.

На второ място със 75,2 точки от 100 е Осло. Норвежката столица се препоръчва като дестинация за всички, които искат да избегнат летните жеги. Осло има 81 природни кътчета и 43 места за спа. Според класацията 95,3% от хората в града имат лесен достъп до градския транспорт, което облекчава придвижването из града.

Трета е австрийската столица Виена с 68,2 от 100 точки. До удобен градски транспорт имат достъп 97,3% от хората, а посетителите могат да избират между 112 места за спа.

На четвърто място в класацията е Рейкявик в Исландия. Там има 31 места за спа, сред които и горещи извори. Градът има малко над 120 хил. жители, което го прави подходяща дестинация за туристи, които искат да избегнат тълпите и да се насладят на мир и тишина.

София си поделя петото място с Марсилия, като двата града имат 62,8 от 100 точки. София изпреварва Марсилия по места, свързани със спа и релаксация – 107, докато във френския град те са 72. За сметка на това Марсилия изпреварва българската столица по отношение на места сред природата – 52 срещу 36. След това в класацията се подреждат португалският град Порто с 61,9 от 100 точки, Болоня в Италия с 61 точки, Истанбул в Турция и испанският пристанищен град Ла Коруня – 59,4 точки. Очаква се през 2024 г. туристите в Европа да похарчат 742,8 млрд. евро.