Новини Събития

Най-древната скална рисунка в света е открита в Индонезия

   
Най-древната скална рисунка в света е открита в Индонезия

На тавана на варовикова пещера на индонезийския остров Сулавеси учени откриха рисунка, изобразяваща три фигури, наподобяващи хора, и диво прасе. Тя е определена като най-древната известна и датирана пещерна рисунка, създадена преди поне 51 200 години, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Учените са използвали нов научен метод, за да определят минималната възраст на новооткритата рисунка в пещерата Леанг Карампуанг в района Марос-Панкъп в провинция Южно Сулавеси и да датират с помощта на лазер кристалите калциев карбонат, оформили се по естествен път върху рисунката.

"Методът е значително подобрение на съществуващите досега и ще предизвика революция в датирането на скалните рисунки по света", каза Максим Обер, археолог в университета Грифит в Австралия и един от ръководителите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

В сцената доминира животното с размери 92 сантиметра на 38 сантиметра, което стои изправено до три по-дребни, наподобяващи човешки фигури. Рисунката е оцветена в един нюанс на тъмночервен пигмент. В пещерата има и други изображения на прасета.

Изследователите интерпретират рисунката като повествователна сцена, която според тях е най-древното известно доказателство за разказване на истории чрез изобразително изкуство.

Трите човекоподобни фигури и фигурата на дивото прасе ясно са изобразени не в изолация, в отделни части на скалното изобразително платно, обясни археологът от университета Грифит Адам Брум, който също е сред ръководителите на изследването. Разположението на фигурите една спрямо друга и начинът, по който те взаимодействат, е явно преднамерено и създава непогрешимо усещане за действие. Нещо се случва между тези фигури. Разказва се история. Очевидно е, че ние не знаем каква е тази история, добави той.