Новини Събития

Амстердам спира круизните кораби до 2035 г.

   
Амстердам спира круизните кораби до 2035 г.

Ако плановете на Амстердам бъдат приети, нито един турист няма да може да влезе в града по вода до 2035 г. Плановете на града са ориентирани към преместване на всички туристически кораби извън пристанищата на града, пише Euronews.

Това е поредното ограничение, което има за цел да се бори със свръхтуризма. Към настоящия момент е разрешено в града да влизат до 190 кораба, но до 2026 г. ще станат само 100. Ротердам ще поеме 40 кораба повече, които няма да бъдат допускани в Амстердам.

Причината за тези стъпки е, че през 2027 г. Амстердам поставя едно ново изискване, което официално посочва, че корабите могат да използват мощност, която да не оставя въглеродна следа, а това е сериозни изискване.

Градската управа се надява, че така ще сложи край на круизния терминал в Амстердам. По този начин ще се намали и броят на туристите, както и трудностите на местните жители в активен сезон.

Община Амстердам е категорична, че всички кораби повишават вредните емисии в града и повишават сериозно въглеродните емисии, с ограничаването на круизния туризъм и въвеждането на определена мощност, повечето кораби ще трябва да се насочват към Ротердам.

Подобни планове могат да помогнат на природата, но няма никакви притеснения относно приходите, които се генерират от туристите. Мнозина подозират, че това ще рефлектира върху музеите, ресторантите, магазините и всички други компании, печелещи от гостите на града.

За да се борят с този проблем, жителите на Амстердам са получили уверение, че в следващото разпределение на бюджета за 2025 г. точно този проблем ще бъде включен и разгледан по-сериозно. Круизният туризъм генерира близо 105 милиона евро в икономиката на града, но дори и с промяна на правилата, повечето бизнеси не очакват някаква огромна промяна.

Амстердам посреща близо 21 милиона души на година и само 1% от тях пристига с помощта на кораби. Дори и гостите да не слизат на правилното място, Амстердам винаги е готов да посрещне гости.