Новини Събития

Цената на бирата на германския Октоберфест тази година ще се увеличи

   
Цената на бирата на германския Октоберфест тази година ще се увеличи

Цената на бирата на германския Октоберфест тази година ще се увеличи със средно 3,9 на сто и за първи път ще премине прага от 15 евро за литър. Това съобщи днес градската управа на Мюнхен, цитирана от ДПА.

Халба от 1 литър на прочутия фестивал ще се продава за между 13,60 и 15,30 евро спрямо 12,60-14,90 евро миналата година.

Като организатори на Октоберфест градските власти проверяват дали цените, изчислени от собствениците на бирарии, са оправдани. С тази цел те ги сравняват с цените на големите заведения в Мюнхен, които в момента вземат между 7,70 и 12,80 евро за литър.

За бирата на Октоберфест обаче има допълнителни разходи - напитката е произведена специално за фестивала и е по-силна, с алкохолно съдържание около 6 процента. Освен това за двете седмици на празника пивоварните трябва да издигат и развалят огромните палатки, в които има и музика на живо.

Бирата на Октоберфест е поскъпнала почти двойно от 2004 г. насам - преди 20 години литър бира струваше между 6,70 и 7,10 евро.

Безалкохолните напитки на фестивала тази година също ще бъдат по-скъпи - литър трапезна вода ще се продава за средно 10,48 евро спрямо 10,04 евро през 2023 г., а лимонадата - за 11,67 евро спрямо миналогодишните 11,17 евро.

Добрата новина е, че ако сте склонни да се редите на опашка, можете да утолите жаждата си и безплатно - тази година на терена на Октоберфест има 10 чешми за питейна вода или два пъти повече, отколкото миналата.

Октоберфест тази година ще започне на 21 септември и ще продължи до 6 октомври.

През 2023 г. общо 7,2 милиона души се включиха в празненствата - най-големият брой от десетилетия. Те изпиха 6,5 милиона литра бира. Количествата изядено месо не бяха обявени, допълва ДПА.