Събития

Над 2 метра статуя – вероятно на Хермес, е открита в Хераклея Синтика край Петрич

   
Над 2 метра статуя – вероятно на Хермес, е открита в Хераклея Синтика край Петрич

За първи път при археологическите разкопки в Хераклея Синтика край Петрич е открита цяла мраморна скулптура, която е над два метра, съобщиха от експедицията на проф. д-р Людмил Вагалински.

Нейното разкриване е започнало в сряда в Cloaca Maxima (Големия канал на античния град). Статуята е изключително запазена за разлика от всички останали досега, откривани без главите.

"Вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район", коментира ръководителят на разкопките. По думите му предстои още много работа и той не иска да прибързвасъс заключенията. "Но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия", коментира проф. Вагалински.

Скулптурата е открита покрай грижата за запазването на античните градежи, разкрити преди шест години. Проблемът е, че участък от разкопките е частен и и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, вече ерозират и археолозите решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност и да проверят какво е състоянието му. Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор, разказа проф. Вагалински, цитиран от БТА. След като са продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

След като бъде напълно разкрита и почистена, тя ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители.