Транспорт

България и Източна Европа вече има представител в европейската асоциация на летищата

   
България и Източна Европа вече има представител в европейската асоциация на летищата

Хесус Кабайеро, главният изпълнителен директор на СОФ Кънект-операторът на летище София, беше избран за член на Борда на най-важната и влиятелна европейска асоциацията на летищата – ACI EUROPE.

Така страната ни и Източна Европа вече има представител на най-високо ниво в организацията. Изборите се проведоха по време на Годишния конгрес и Общото събрание на ACI EUROPE тази седмица в Истанбул, Турция.

„За мен e голяма чест да представлявам и проактивно да работя за интересите на нашите летища, особено в Източна Европа. В този регион имаме значителен потенциал за развитие и растеж в свързаността, инфраструктурата, технологиите и устойчивостта. Вярвам, че летищата могат да допринесат много и заедно имаме отговорността да служим на обществата в страните от региона. На летище София ние активно си сътрудничим и подкрепяме нашата летищна общност и се радвам да продължа да допринасям и да се застъпвам за българската и регионална авиационна индустрия в борда на ACI EUROPE.“, каза Хесус Кабайеро.

Заедно с Хесус Кабайеро в Борда на асоциацията за първи мандат бяха избрани още Селахатин Билген - главен изпълнителен директор на летище Истанбул, Лукас Броси - главен изпълнителен директор на летище Цюрих, Фани Чарлз - главен изпълнителен директор на френската компания SEALAR, Анджей Илков, главен изпълнителен директор на групата от девет полски летища под името Polskie Porty Lotnicze S.A., Кен О'Тул, главен изпълнителен директор на най- голямата група летища във Великобритания Manchester Airports Group, Лайла Одина - главен изпълнителен директор на летище Рига и Кристиан Поулсен, главен изпълнителен директор на двете летища в Копенхаген. ACI EUROPE представлява над 500 летища в 55 държави. Неговите членове осигуряват над 90% от търговския въздушен трафик в Европа. Въздушният транспорт поддържа 13,5 милиона работни места и генерира 886 милиарда евро в европейската икономическа дейност (4,4% от БВП). В отговор на обявената извънредната климатична ситуация, през юни 2019 г. членовете на асоциациятансе ангажираха да постигнат нулеви нетни въглеродни емисии за операции под техен контрол до 2050 г., без компенсации. Базирана в Брюксел, организацията ръководи и обслужва европейската летищна индустрия и поддържа силни връзки с други региони на ACI по целия свят.

За СОФ Кънект

СОФ Кънект е оператор на най-голямото международно летище в България. През 2021 г. компанията пое управлението на летище София за срок от 35 години. Mеридиам е основният акционер и притежава 100% от капитала в СОФ Кънект. Летище Мюнхен предоставя експертиза и най-добри практики за трансформирането на летище София. Концесионният проект е дългосрочен план за модернизиране на летището, повишаване нивото на услугите, подобряване на пътническото преживяване и инфраструктурата до най-високи световни стандарти. Целта е насърчаване на икономическия растеж на България, привличане на повече туристи и превъръщане на страната ни в предпочитана дестинация.

Повече за летище София на: https://sofia-airport.eu/bg/