Новини Транспорт

Силно търсене на самолетни пътувания в началото на лятото

   
Силно търсене на самолетни пътувания в началото на лятото

Световните авиокомпании наблюдават силно търсене на пътувания в началото на лятото, като трафикът значително надминава нивата от 2019 г. на фона на оживените международни маршрути. Това съобщи днес Международната асоциация за въздушен транспорт - ИАТА (IATA), цитирана от Франс прес.

Авиотрафикът, измерен в пътникокилометри (RPK), е нараснал с 10,7 на сто на годишна основа през май тази година, отчита организацията.

През май 2023 г. активността достигна 96,1 на сто от нивата за същия месец на предпандемичната 2019 година. Следователно, началото на летния сезон тази година, период от решаващо значение за приходите на авиокомпаниите, сочи ясно изразено повишение спрямо това в годината преди пандемията от КОВИД-19.

Данните за май 2024 г. отговарят на прогнозите на ИАТА, публикувани в началото на юни. Очаква се тази година да бъдат осъществени почти 5 милиарда пътувания със самолет, с което ще бъде подобрен рекордът, поставен през 2019 г. (4,54 милиарда пътувания).

Увеличеният брой пътници се наблюдава в момент, когато авиокомпаниите се борят да засилят капацитета си. Той е нараснал само с 8,5 на сто на годишна база на фона на забавените доставки на самолети и намалената наличност на машини поради затруднения в доставките и недостига на работна ръка.

В резултат, самолетите никога не са били толкова пълни през май. Коефициентът на затоварване е 83,4 на сто, според ИАТА, което би трябвало да подобри оперативните печалби на авиокомпаниите.

Праз май най-голяма е била динамиката по международните маршрути. При тях растежът на пътникокилометрите достига 14,6 на сто на годишна основа, докато при вътрешните маршрути е само 4,7 на сто.