Новини Транспорт

Хидропланна линия ще свързва Александруполис и Самотраки

   
Хидропланна линия ще свързва Александруполис и Самотраки

Споразумение за създаването на водни летища в Александруполис и на остров Самотраки беше подписано във вторник, съобщи компанията Гръцки водни летища, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Споразумението между Гръцките водни летища (GWA) и Evros Development Company е част от стратегическия план на Регион Източна Македония и Тракия за развитие на неговите райони и идва след подобни споразумения, които GWA е подписала с местните власти в цяла Гърция. Компанията е специализирана в проучването, изграждането, лицензирането и експлоатацията на водни летища и е поела изграждането на общо 37, откакто беше приет съответният закон.

GWA е осигурила лицензирането на първото водно летище в Гърция в Канистро в Касандра, на полуостров Халкидики, и вече е завършила процеса по одобряване на водни летища в Порто Хели, Ермиони, Лаврио, Кисамо Чанион, Кеа, Ерикуса, Отони и Матраки.

В изявлението си GWA казва: "С помощта на водните летища Александруполис и Самотраки ще могат да предложат както на постоянните жители, така и на посетителите ново транспортно средство, модерно, гъвкаво и безопасно. Полетите на хидропланите ще могат да използват както всяко лицензирано водно летище, така и сухоземни летища с използването на хидроплани-амфибии. Гъвкавостта и скоростта на хидроплана ще позволят на туристите да достигат лесно и бързо до мястото на почивката си и да се отправят на екскурзии по иновативен начин, разширявайки избора им на достъпни дестинации. Особено ценна е възможността, която хидропланите предоставят за извършване на медицински полети, а оперативната им многофункционалност може да бъде допълнена с полети за превоз на товари, на пощата, за гасене на пожари в малък мащаб и т.н."