Новини Събития

Национален туристически фестивал на Мальовица събира приключенци

   
Национален туристически фестивал на Мальовица събира приключенци

Първото издание на Националния туристически фестивал ще се състои от 19 до 21 юли в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна, съобщиха от Българския туристически съюз - организатор на проявата. С нея се цели затвърждаване на традицията на масовите туристически дейности, характерни за движението още от създаването му през 1895 г.

В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта", чиято годишна среща ще бъде част от събитието.

Програмата включва различни по трудност организирани преходи с водач, образователни курсове, спортни мероприятия и практически занимания по първа помощ, ориентиране, планинско бягане и много други. За доброто настроение са предвидени много музика, игри с награди и кулинарни изкушения.

Настаняването, храната и достъпът до различните прояви са безплатни за всички членове на туристически дружества и притежателите на златна значка "100 национални туристически обекта".

Националният туристически фестивал е насочен изцяло към активния начин на живот. Неговата цел е чрез различните мероприятия от програмата да насърчи и популяризира досега с природата сред хора от всички възрасти, както и да повиши нивото на туристическата култура и умения, посочват организаторите му.

Освен това фестивалът предоставя възможност на различни компании и организации от туристическия бранш да обменят опит и да създадат нови ползотворни контакти помежду си. В програмата на фестивала е отделено място и за представяне на различни туристически обекти и дестинации от цялата страна и в частност природните красоти на Рила и Мальовишка долина.

Програмата на фестивала ще стартира с детски образователен туристически лагер за най-малките, които ще бъдат въведени в планинарската култура.

Посетителите ще могат да се включат в организирани пешеходни походи с професионални водачи в региона на Мальовица. Търсачите на приключения и любителите на спорта ще имат възможност да се участват в различни спортни и катерачни дейности и надпревари - спортно и скално катерене, планинско колоездене, бягане и ориентиране.

В специално изградена шатра фестивалът ще посрещне известни гост-лектори, приключенци и спортисти, които ще споделят своите опит, минали и предстоящи проекти на тема "Алпинизъм, международен туризъм и екстремни спортове".

През целия уикенд ще се провеждат образователни курсове по различни теми, свързани с планинарството - първа помощ, катерене, ориентиране, туристическа екипировка, оцеляване, GPS и радио-комуникации и други практически умения.

Посетителите ще могат да се насладят на богатата музикална програма и да чуят изпълненията на живо на известни артисти. От сцената ще звучи както рок и поп музика, така и изпълнения на туристически хорове. Водещият на събитието и DJ програмата ще допринесат за доброто настроение с много танци и забавни игри с публиката.

За приятните кулинарни емоции в зоната за хранене пък ще се погрижи майстор Ангел Ангелов, който ще забърка вкусни традиционни рецепти в юнашкия си тиган.

Фирми ще представят туристическа екипировка и аксесоари, а туристически дружества от цялата страна ще информират за възможностите за туризъм в своите региони. Всеки посетител ще може да участва в томболата за атрактивни награди или да се възползва от различни преференциални условия.

В непосредствена близост до основния фестивален терен ще бъдат обособени две отделни къмпинг зони, с осигурени санитарни възли, душове с топла вода и електричество за зареждане на устройства с ниска консумация. Пространството е осветено и е с контролиран достъп.

Всички събития, част от фестивалната програма, къмпингуването на територията на фестивала и консумацията в зоната за хранене са безплатни за всички членове на туристически дружества в системата на БТС, всички носители на златни значки от националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта" и за деца до 7-годишна възраст.

За самостоятелни посетители пълният достъп до фестивалната програма, къмпингът и традиционните гозби на майстор Ангелов за трите дни е на обща цена от 72 лв. За да стимулират развитието на общността, организаторите от БТС предлагат 50 на сто отстъпка за групи над 5 човека при предварително записване на сайта на фестивала.

Първото издание на Националния туристически фестивал се реализира с подкрепата на Община Самоков, Дирекция "Национален парк Рила", Министерство на спорта и к.к. "Мальовица".