Новини Събития

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

   
Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата на тревога на средиземноморския остров Сицилия и налагайки временно спиране на летище Катания в петък.

Етна, един от най-активните вулкани в света, отбеляза интензивна активност през последните дни, осветявайки небето близо до град Катания, докато Стромболи край северното сицилианско крайбрежие изля лава в морето.

Италианската агенция за гражданска защита обяви най-високото ниво на тревога за Стромболи, предупреждавайки, че ситуацията може да се влоши.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи каза, че Стромболи е "под наблюдение", като добави, че властите се уверяват, че плановете за евакуация са подготвени за всеки случай.

Противопожарната служба заяви, че превантивно са удвоили броя на пожарникарите на острова.

Около Катания, на източното крайбрежие на Сицилия, жителите и властите се заеха да почистят града, след като улици и коли бяха покрити от черна вулканична пепел, а близкото летище беше затворено.

"Пистата на летище Катания е неизползваема поради падането на вулканична пепел. Както пристигащите, така и заминаващите полети са спрени", се казва в изявление на летището, добавяйки, че операциите трябва да бъдат подновени в 15:00 ч. (13:00 GMT).