Новини Транспорт

Турция затяга правилата за проверка на пътници по летищата си

   
Турция затяга правилата за проверка на пътници по летищата си

Турският парламент одобри поправки в закона за гражданската авиация, затягащи процедурата за проверка на пътниците на летищата, съобщи телевизионният канал HaberTurk. Така служителите по сигурността ще могат да проверяват вещите на пътниците на входа на терминала и на входа на зоната за качване.

Правилата за проверка важат както за личния багаж, така и за електронните устройства. Ако пътник откаже да предостави вещите си за проверка, служителите имат право да не го допуснат до летището или зоната за заминаване. Забранените предмети ще се конфискуват на място. Поправките, одобрени от парламента, въвеждат и глоби от 620 до 15,6 хиляди долара, ако екипажът на самолета не докладва на властите за нарушения на борда по време на полета.

Турският министър на транспорта Абдулкадир Уралоглу обяви подготовката на поправки през май. По думите му служителите по сигурността на авиацията ще проверяват багажа под контрола на органите на реда. На основните летища в Турция (Анталия, Измир, Бодрум) има две точки за проверка -  първата на входа на зоната за общ достъп, а втората - след проверка на документите.